Procesul de restructurare a DLAF şi a Departamentului de Control al Guvernului a fost reglementat printr-un proiect de lege care elimină însă prevederile privind obligaţia angajamentului de loialitate şi angajarea pe baza încrederii premierului, considerate ca fiind neconstituţionale de către CC.
Proiectul de lege a fost aprobat în şedinţa de miercuri a Guvernului şi a fost transmis Parlamentului spre aprobare, a anunţat, luni, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta.
El a arătat că speră ca proiectul să fie aprobat în şedinţa extraordinară a Camerei Deputaţilor din luna iulie, arătând că noile prevederi trebuie adoptate într-un interval maxim de 45 zile, pentru a se evita un vid legislativ.
Ordonanţa de urgenţă 3/2009 pentru modificarea şi completarea unor acte normative referitoare la organizarea şi funcţionarea unor structuri din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, care prevede şi reorganizarea Departamentului guvernamental de Luptă Antifraudă (DLAF) şi a Departamentului de Control al Guvernului, a fost declarată ca fiind neconstituţională de către Curtea Constituţională (CC), în şedinţa din 9 iulie.
Curtea Constituţională (CC) arată în motivarea deciziei prin care a statuat că OUG privind DLAF şi Corpul de Control al primului-ministru este neconstituţională că prin criteriul subiectiv al încrederii premierului sunt încalcate Codul Muncii, principiul egalităţii drepturilor şi dreptul la muncă.
Prin OUG 3/2009, Departamentul pentru Luptă Antifraudă a trecut din structura Cancelariei Primului Ministru în cadrul aparatului de lucru al Guvernului, fiind direct subordonat primului ministru şi în coordonarea vicepremierului.
Ordonanţa a fost emisă în 11 februarie, fiind publicată în Monitorul Oficial tot în aceeaşi zi.
Ordonanţa din luna februarie a stabilit totodată reorganizarea Departamentului de Control al Guvernului în Corp de Control al premierului. Personalul era preluat pe baza numărului de posturi, a "bunului său renume" şi a încrederii premierului, cu obligaţia semnării unui angajament de loialitate, iar angajaţii care nu se încadrau în aceste prevederi erau concediaţi.
Personalul DLAF era de asemenea încadrat în exclusivitate pe baza încrederii premierului, cu avizul viceprim-ministrului şi în condiţiile semnării unui angajament de loialitate. Retragerea încrederii de către primul-ministru avea ca efect revocarea încadrării, precum şi eliberarea sau destituirea din funcţie ori desfacerea contractului de muncă.
La două săptămâni după aprobarea ordonanţei, deputatul PNL Alina Gorghiu declara, într-o conferinţă de presă, că a depus o sesizare către Avocatul Poporului în vederea contestării acestui act normativ la Curtea Constituţională.
Premierul Emil Boc a anunţat în ziua pronunţării soluţiei că prevederile Ordonanţei de Urgenţă privind reorganizarea Departamentului de Luptă Antifraudă şi a Departamentului de Control al Guvernului vor fi puse în acord cu textul deciziei Curţii Constituţionale.