Două federaţii studenţeşti spun că vor face tot posibilul să apere drepturile sutelor de mii de studenţi din sistemul de învăţământ de stat care sunt nedreptăţiţi din cauza situaţiei Universităţii "Spiru Haret" şi cer autorităţilor să ia atitudine.
Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR) şi Uniunea Studenţilor din România (USR) menţionează într-o scrisoare către Preşedinţie, Guvern, Parlament, Ministerul Educaţiei Cercetării şi Inovării, Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în învăţământul Superior, Parlamentul European, universităţile din România şi partidele politice că vor depune toate diligenţele astfel încât Comisia Europeană să ia act de neregulile din această instituţie.
Cele două federaţii, semnatare ale pactului pentru Educaţie, colaboratori şi membri în toate comisiile pentru Educaţie din cadrul Guvernului României şi al Preşedinţiei, susţin că sunt "preocupate şi totodată indignate de situaţia în care o universitate particulară din România a ajuns să funcţioneze".
"Primim tot mai multe semnale de la membrii noştri despre neregulile din această instituţie. Suntem îngrijoraţi de lejeritatea cu care se promovează examenele. Suntem consternaţi de numărul foarte mare de studenţi înmatriculaţi. Vă avertizăm că diplomele noastre riscă să nu mai fie recunoscute în străinătate. Nu vrem să fim asimilaţi unui învăţământ de proastă calitate. Vrem să fim mândri că studiem în România. Conştienţi de faptul că Romania trebuie să aibă un învăţământ de calitate, credem în promisiunile dumneavoastră de a realiza acest lucru, şi vă asigurăm de tot sprijinul nostru. Însă dorim să subliniem faptul că aşa nu se mai poate, doamnelor şi domnilor interlocutor, luaţi atitudine!", arată studenţii în scrisoarea către autorităţi.
Studenţii spun că nu se poate ca în România europeană să existe două legi separate, una pentru învăţământul de stat şi una pentru cel particular.
"Nu este posibil ca în sistemul de învăţământ din Romania să mai existe încă universităţi în care studenţii să nu frecventeze cursurile şi seminariile şi totuşi să promoveze cu nota 10. Este inadmisibil ca o singură universitate să şcolarizeze tot atâţia studenţi cât tot învăţământul de stat la un loc", subliniază cele două federaţii.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a anunţat, joi, că diplomele eliberate de Universitatea "Spiru Haret" şi alte instituţii de învăţământ superior la programele de studii neautorizate sunt nule, dar pot fi validate dacă absolvenţii dau un examen de selecţie, care va putea fi susţinut într-un interval de cinci ani.
Absolvenţii programelor de studii şi de la formele de învăţământ neautorizate vor putea să-şi valideze diplomele într-o perioadă de cinci ani, dacă promovează un examen de selecţie şi dacă susţin şi promovează examenul de licenţă într-o universitate cu programul de studii acreditat şi evaluat cu calificativul "grad ridicat de încredere".
Această procedură va fi cuprinsă într-o ordonanţă de Guvernului, iar lista universităţilor la care se va putea susţine acest examen de validare va fi făcută publică de MECI odată cu actul normativ.
Ministrul Educaţiei declara, vineri seară, la Iaşi, că va prezenta proiectul de ordonanţă privind Universitatea "Spiru Haret" în şedinţa Biroului Permanent al PSD din această săptămână.