Curtea de Apel Bucureşti va judeca, luni şi marţi, zeci de procese în care magistraţi din toată ţara, dar şi grefieri şi personalul auxiliar al instanţelor cer suspendarea ordinului prin care s-a retras plata sporului de 50 la sută în sistemul judiciar.
Luni, Curtea de Apel Bucureşti (CAB) va judeca un dosar în care 34 judecători ai Judecătoriei Târgu Jiu cer suspendarea actului administrativ al Ministerului Justiţiei prin care le-a fost retras sporul de 50 la sută.
Marţi, lista de şedinţe a Curţii de Apel Bucureşti cuprinse zeci de procese în care magistraţii şi personalul auxiliar contestă actul administrativ prin care li s-a suspendat acordarea sporului.
Şi magistraţii de la Tribunalul Vâlcea au chemat Ministerul Justiţiei în judecată, din acelaşi motiv, iar doi judecători de la Tribunalul Bucureşti, Cecilia şi Amer Jabre, s-au adresat instanţei din aceeaşi cauză.
De asemenea, au chemat Ministerul Justiţiei în instanţă şi judecători de la Judecătoria Sectorului 4.
Pe lista de şedinţe sunt şi procese intentate de 55 de judecători de la Judecătoria şi Tribunalul Giurgiu, Tribunalul Mehedinţi, Tribunalul Gorj şi Tribunalul Vâlcea.
Şi judecători de la judecătoriile Vălenii de Munte, Turnu Severin, Slatina, Răcari, Drăgăşani, Gherla, Târgu Jiu, Moreni, Sighişoara şi Podu Turcului au contestat actul administrativ.
Totodată, alte procese sunt intentate de personalul auxiliar de la tribunalele Brăila, Ialomiţa, Cluj, dar şi de la judecătoriile Baia de Aramă, Târgovişte, Sighişoara, Podu Turcului, Baia Mare şi Bârlad.
Procurorii au intentat şi ei proces. Trei procurori de la Parchetul instanţei supreme, Constantin Ion Marcel, Iuliu Molcuţ şi Grigore Voicu, au atacat ordinul procurorului general privind retragerea acestui spor.
Şi anchetatori de la parchetele Curţii de Apel Suceva şi Curţii de Apel Bucureşti au atacat actul administrativ.
Curtea de Apel Bucureşti va mai judeca un dosar în care 21 de procurori de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 5 au atacat retragerea sporului, un alt dosar al personalului auxiliar de la acest parchet, o cauză în care au contestat actul administrativ 17 procurori de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 6 din Capitală, precum şi o alta intentată de personalul auxiliar de la acest parchet.
Şi procurorii de la Parchetele Judecătoriilor sectoarelor 1, 2 şi 3 au atacat retragerea sporului de 50 la sută, dar şi cei de la Parchetul Judecătoriei Cornetu.
Tot marţi, Curtea de Apel Bucureşti va judeca un dosar în care 48 de procurori ai Direcţiei de Investigarea a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au contestat retragerea sporului.
Curtea de Apel Bucureşti va judeca, tot marţi, o acţiune a magistraţilor şi angajaţilor Curţii în care cer Ministerului Finanţelor deschiderea creditelor pentru plata salariilor care să includă şi sporul de 50 la sută de suprasolicitare neuropsihică.
De asemenea, aceştia cer obligarea Ministerului Finanţelor la deschiderea de credite pentru diferenţa reprezentând sporul de 50 la sută şi obligarea Ministerului Justiţiei să repartizeze această sumă Curţii de Apel Bucureşti.
În acţiune se arată că, în 3 iulie, Ministerul Justiţiei a transmis o circulară prin care se făceau precizări în legătură cu modul de calcul al drepturilor salariale ale personalului judecătoresc şi ale celui auxiliar, solicitându-se ca cererile de deschidere de credite să fie retransmise fără includerea sporului de 50 la sută.
În cererea menţionată se mai arată că, în 7 iulie, Curtea de Apel Bucureşti a comunicat Ministerului Justiţiei faptul că printr-o sentinţă civilă instanţa de contencios administrativ a dispus suspendarea circularei transmise de minister.
"Cu toate acestea şi în dispreţul unei hotărâri judecătoreşti definitive şi executorii, deschiderea de credite s-a făcut fără includerea sporului de 50 la sută", se arată în acţiunea magistraţilor.
Actul administrativ de retragere a sporului de 50 la sută de suprasolicitare neuropsihică pentru magistraţi a declanşat, în urmă cu aproape două săptămâni, nemulţumirea magistraţilor din întreaga ţară. După două zile de întrerupere temporară a şedinţelor de judecată şi în condiţiile în care ministrul Justiţiei a subliniat public, de mai multe ori, că nu sunt fonduri pentru plata acestor sporuri, magistraţii au decis suspendarea şedinţelor de judecată pe durată nedeterminată, zilnic, timp de câte trei ore.
Personalul juridic auxiliar din instanţe şi-a exprimat susţinerea pentru aceste acţiuni, cu întreruperea activităţii, timp de câte două ore, zilnic, tot pe durată nedeterminată.
Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au obţinut câştig de cauză, în primă instanţă, la Curtea de Apel Bucureşti, unde au atacat actul administrativ privind sporul. Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat că va ataca această decizie.
Instanţa supremă a obţinut, de asemenea, suspendarea actului administrativ emis de Finanţe, însă Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă prin care ordonatorul de credite, ICCJ, să nu poate accesa linia de credite pentru salarii fără o verificare a Curţii de Conturi.
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a fost amendat, joi, de Curtea de Apel Bucureşti cu 20% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de întârziere, pentru neexecutarea sentinţei CAB care a anulat ordinul de suspendare a acordării sporului de 50 la sută pentru magistraţii instanţei supreme. Soluţia poate fi atacată cu recurs în cinci zile.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ceruse instanţei de contencios administrativ şi fiscal sancţionarea Ministerului Finanţelor Publice şi a ministrului Gheorghe Pogea pentru neexecutarea unei hotărâri.
Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, va ataca la ICCJ decizia Curţii de Apel Bucureşti.
Şi acţiunea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avut câştig de cauză, Curtea de Apel Bucureşti obligând Ministerului Finanţelor Publice la plata sumei de 353.042 de lei, reprezentând drepturi salariale pentru magistraţi şi angajaţi.