Peste 115.000 de români îşi aniversează, luni, onomastica de Sărbătoarea Sfântului Ilie, potrivit Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Conform statisticilor existente la nivel naţional, din cele 115.671 de persoane care poartă prenume sau derivate ale numelui Sfântului Ilie, 115.591 sunt bărbaţi.
Cele mai frecvente prenume sărbătorite în 20 iulie sunt Ilie (112.348), Iliuţă (3.146), Iliuţ (82) şi Iliuş (15), pentru bărbaţi, şi Ilia (80), pentru femei.
Ortodocşii îl sărbătoresc, luni, pe prorocul Ilie Tesviteanul, considerat, începând cu anul 1913, ocrotitorul şi patronul aviatorilor, acest fapt datorându-se felului în care s-a săvârşit din viaţă, purtat în văzduh pe un car de foc, a declarat agenţiei MEDIAFAX părintele Bogdan Teleanu.
"Apărător înflăcărat al credinţei în Dumnezeu, cu o viaţă îngerească, Sfântul Ilie este proorocul biblic cinstit cu mare evlavie de creştini, care au găsit în el un model. Sfântul Ilie Tesviteanul era fiul lui Sovac, unul dintre profeţii Legii Vechi, care locuia în cetatea Tesve, dincolo de Iordan. El a trăit pe vremea lui Ahab, regele evreilor, care a domnit în ţinutul Samariei din Israel timp de 22 de ani", a spus preotul Teleanu.
Proorocul Ilie este considerat de creştini unul dintre cei mai mari sfinţi. În Rusia şi în România, imaginea profetului Ilie este legată de fenomenele meteorologice. Atunci când plouă sau tună, în popor se crede că Ilie se plimbă pe cer în carul lui de foc şi că deţine puterea de a opri sau a face să se reverse ploaia. Această percepţie se întemeiază pe minunea prin care a întors poporul evreu la credinţa în adevăratul Dumnezeu, a mai spus părintele Teleanu.
Sărbătoarea prorocului Ilie Tesviteanul (20 iulie) este şi ziua Aviaţiei Române, acest sfânt fiind considerat, începând cu anul 1913, ocrotitorul şi patronul aviatorilor. Acest fapt se datorează felului în care s-a săvârşit din viaţă, fiind purtat în văzduh pe un car de foc.
Ziua de 20 iulie, de cinstire a Sfântului Mare Proroc Ilie Tesviteanul, este numită şi Sântilie. În calendarul popular, ea marchează miezul verii pastorale, când ciobanii separă oile, iar pe munţi se organizează vestitele Nedei şi Sântilii.