Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, duminică, într-o emisiune la Realitatea TV, că dacă Universitatea "Spiru Haret" nu se supune evaluărilor şi continuă ilegalităţile, va propune un proiect legislativ pentru desfiinţarea instituţiei.
"Universitatea trebuie să respecte legea, să organizeze legal programe de studii şi să accepte măsurile pe care le-am propus privind intrarea în legalitate, pentru că deocamdată numai 74 din cele 130 de programe propuse de ei sunt autorizate pentru emiterea de diplome. Dacă nu vor să o facă vom iniţia un proiect legislativ pentru desfiinţarea acestei instituţii, a spus Andronescu la emisiunea "Stradă, Şcoală şi Spital".
Conducerea PSD s-a reunit, duminică, la ora 18.00, într-o şedinţă informală, la sediul central, la care iau parte şi miniştri ai partidului, pentru a pregăti şedinţa coaliţiei PSD-PDL de luni şi a discuta despre cazul "Spiru Haret".
La şedinţă participă Ecaterina Andronescu, Mircea Geoană, Ion Iliescu, Viorel Hrebenciuc, Dan Nica, Constantin Niţă, Nicolae Nemirschi, Ion Bazac, Bogdan Niculescu Duvăz, Marian Vanghelie şi Nicu Bănicioiu.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a anunţat, joi, că diplomele eliberate de Universitatea "Spiru Haret" şi alte instituţii de învăţământ superior la programele de studii neautorizate sunt nule, dar pot fi validate dacă absolvenţii dau un examen de selecţie, care va putea fi susţinut într-un interval de cinci ani.
Absolvenţii programelor de studii şi de la formele de învăţământ neautorizate vor putea să-şi valideze diplomele într-o perioadă de cinci ani, dacă promovează un examen de selecţie şi dacă susţin şi promovează examenul de licenţă într-o universitate cu programul de studii acreditat şi evaluat cu calificativul "grad ridicat de încredere".
Această procedură va fi cuprinsă într-o ordonanţă de Guvernului, iar lista universităţilor la care se va putea susţine acest examen de validare va fi făcută publică de MECI odată cu actul normativ.
Surse din PSD au declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că liderul PSD, Mircea Geoană, ar fi nemulţumit de prestaţia ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, care ar fi pus PSD în situaţii "delicate" atât în cazul "Spiru Haret", dar şi în cazul subiectelor de la teza unică.
Potrivit surselor citate, nemulţumirile de la vârful PSD ar privi faptul că ministrul Andronescu nu a informat conducerea partidului în ceea ce priveşte proiectul de ordonanţă privind absolvenţii Universităţii "Spiru Haret", dar şi scandalurile în care a fost implicat ministerul în privinţa subiectelor de la teza unică şi care s-au reflectat, implicit, asupra imaginii PSD.
Liderul grupului parlamentar al PSD din Cameră, Viorel Hrebenciuc, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că nu se pune problema retragerii sprijinului politic de care beneficiază ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.
Ministrul Educaţiei declara, vineri seară, la Iaşi, că va prezenta proiectul de ordonanţă privind Universitatea "Spiru Haret" în şedinţa Biroului Permanent al PSD de săptămâna viitoare.
Universitatea "Spiru Haret" este verificată, începând de vineri, de către o echipă de control a Ministerului Educaţiei, care va controla situaţia cataloagelor, a înscrierilor şi a eliberării actelor de absolvire, precum şi documentele privind şcolarizarea studenţilor.
Universitatea "Spiru Haret" a cerut 56.000 de formulare de diplome de licenţă, dar ARACIS a comunicat MECI că aceasta ar avea 13.000 de absolvenţi, deci cererea ar fi nerealistă. Concret, restul diplomelor peste cele 13.000 ar fi ilegale.
Toate cele 25 de facultăţi ale Universităţii "Spiru Haret", cu 49 de domenii de licenţă şi 53 specializări sau programe de studii au autorizare de funcţionare provizorie sau acreditare atât pentru învăţământul de zi, frecvenţă redusă sau la distanţă. În schimb, cele 53 de centre teritoriale pentru învăţământul la distanţă ale Universităţii "Spiru Haret", 44 din România şi nouă din alte ţări, nu funcţionează legal, potrivit MECI.