Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene (CJCE) a stabilit că soţii care deţin cetăţenie dublă pot divorţa la instanţele oricărui stat membru ai cărui cetăţeni sunt.
Potrivit CJCE, competenţa instanţelor din unul dintre aceste state membre nu poate fi înlăturată pentru motivul că, în afară de cetăţenie, cel care cere divorţul nu are alte elemente de legătură cu acest stat.
Această decizie a fost lută în cazul a doi cetăţeni maghiari, căsătoriţi în Ungaria. În 1980, aceştia au emigrat în Franţa, unde locuiesc şi în prezent. În 1985, au dobândit cetăţenia franceză prin naturalizare, astfel încât amândoi au dublă cetăţenie, maghiară şi franceză.
La 23 februarie 2002, soţul a introdus o cerere de divorţ la Tribunalul din Pest, Ungaria, iar soţia a solicitat, la rândul său, divorţul în Franţa, la Tribunalul de Mare Instanţă din Meaux, pe 19 februarie 2003.
Apoi, în 4 mai 2004, la câteva zile după aderarea Republicii Ungare la Uniunea Europeană, Tribunalul din Pest a pronunţat divorţul. În urma acestei sentinţe, instanţa franceză a respins ca inadmisibilă acţiunea în divorţ formulată de soţie. Aceasta a declarat apel împotriva acestei hotărâri judecătoreşti, la Curtea de Apel din Paris, care a considerat că sentinţa tribunalului maghiar nu putea să fie recunoscută în Franţa, întrucât competenţa acestei din urmă instanţe era "în realitate foarte fragilă", în timp ce competenţa tribunalului de la domiciliul conjugal, situat în Franţa, era, prin comparaţie, "deosebit de puternică".
Curtea de Casaţie franceză a adresat Curţii Europene de Justiţie întrebări cu privire la interpretarea normelor de competenţă prevăzute de regulament prin raportare la ipoteza unor soţi care deţin dublă cetăţenie comună, maghiară şi franceză, care nu mai locuiesc în Ungaria de mult timp şi al căror unic element de legătură cu această ţară este cetăţenia maghiară.
CJCE a stabilit, în final că "instanţele statelor membre a căror cetăţenie o deţin cei doi soţi sunt competente în temeiul regulamentului, aceştia din urmă având posibilitatea de a sesiza, la alegerea lor, instanţele unuia sau ale altuia dintre aceste state".