Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a decis neînceperea urmăririi penale în şase dosare care o vizau pe Sorina Plăcintă, noul ministru al Tineretului, în toate cauzele aceasta fiind acuzată de mită electorală.
Cele şase dosare au fost declinate la finalul anului 2008 şi începutul anului 2009 de la Parchetele din ţară către Parchetul instanţei supreme, după ce aceasta a câştigat un mandat de senator la alegerile din 2008.
În toate cele şase cauze, Sorina Plăcintă era acuzată de mită electorală, acuzaţiile fiind formulate în baza articolului 55 alin.1 din Legea 35/2008.
Un număr de 11 sesizări penale îndreptate împotriva Sorinei Luminiţa Plăcintă, referitoare la încălcarea legii electorale, s-au aflat în lucru la Parchetul Curţii de Apel Galaţi, în noiembrie anul trecut, în trei din acestea dispunându-se neînceperea urmăririi penale.
Celelalte opt sesizări penale au fost transmise către Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, după ce Plăcintă a ajuns senator, au precizat reprezentanţi ai Parchetului Curţii de Apel Galaţi, toate sesizările făcând referire la încălcarea prevederilor legii electorale, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Au existat mai multe sesizări penale formulate pe numele Sorinei Plăcintă. O parte dintre ele au ajuns la Parchetul Curţii de Apel Galaţi după ce fuseseră adresate eronat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) sau Judecătoriei Focşani. Aceste sesizări au ajuns la noi în luna noiembrie a anului 2008 şi fac referire la încălcarea legii electorale. Trei dintre dosare au fost soluţionate la Galaţi cu neînceperea urmăririi penale", a declarat corespondentului MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Parchetului Curţii de Apel Galaţi, Marcel Codiţă.
Potrivit acestuia, majoritatea sesizărilor au fost făcute de Alianţa electorală PSD+PC, una singură fiind formulată de către primăria comunei vrâncene Gologanu.
Potrivit "Monitorului de Vrancea", din 28 noiembrie 2008, la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut, înaintea alegerilor parlamentare, poliţiştii au depistat în trafic, în comuna Gura Căliţei, un camion care transporta mai multe bunuri cu însemnele PDL pentru care persoana delegată nu a putut prezenta acte de provenienţă. Conform legii, bunurile au fost confiscate, iar delegatul care însoţea transportul a fost amendat.
Cotidianul cita surse din cadrul IPJ, conform cărora în camion au fost găsite 160 pilote, o sută de perne, 70 feţe de masă, 230 batiste şi 200 sacoşe cu însemnele PDL, bunuri care ar fi aparţinut Sorinei Plăcintă. "Monitorul de Vrancea" mai informa, citând aceleaşi surse, că în timp ce oamenii legii încheiau procesul-verbal de confiscare, la faţa locului a apărut candidatul PDL Sorina Plăcintă, împreună cu un cameraman şi un avocat, spunând că este marfa ei şi că "poate face ce vrea cu ea". Pentru că delegatul nu deţinea niciun act de provenienţă şi nici foi de transport, întreaga marfă a fost confiscată.
Pe numele Sorinei Plăcintă au fost făcute, la vremea respectivă, mai multe sesizări penale, toate vizând acuzaţii de mită electorală, printre altele pentru că ar fi împărţit, în Gura Căliţei, cozonaci şi cupoane de materiale şi pentru că ar fi închiriat mai multe restaurante din Focşani, unde, în schimbul voturilor, le-ar fi oferit doritorilor mâncare şi băutură pe gratis.
Sorina Luminiţa Plăcintă a depus, marţi seară, la Palatul Cotroceni, jurământul de credinţă în calitate de ministru al Tineretului şi Sportului, la doar două ore după ce Monica Iacob Ridzi şi-a dat demisia din această funcţie.
Noul ministru al Tineretului şi Sportului, Sorina Luminiţa Plăcintă, este senator PDL, fiind aleasă într-un colegiu din judeţul Vrancea.
Ea deţine trei imobile în Focşani şi un altul la Montreux, bijuterii în valoare de 40.000 de euro, precum şi tablouri de aceeaşi valoare, dar şi trei autoturisme - Renault, Dacia şi Skoda.