Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Praga, la întâlnirea cu mediul economic din Cehia, că în sectorul construcţiilor din România s-a înregistrat o "cădere" care în trimestrul II se situează "undeva la circa 20% faţă de anul 2008".
"În 2007, creşterea economică a României a fost de 6,9% din Produsul Intern Brut, în 2008 a fost de 7,1% în condiţiile în care declinul economic, aşa cum ne arată datele statistice de la începutul anului 2009, începuse deja în al IV-lea trimestru al anului 2008. În primul trimestru al anului 2009 avem o creştere negativă de minus 6,2%, comparativ cu primul trimestru al anului 2008, iar comparativ cu al IV-lea trimestru al anului 2008, creşterea negativă a fost de circa 2,5%. Foarte probabil şi trimestrul II al anului 2009 va marca o continuare a creşterii negative ceea ce se traduce oficial în recesiune, două trimestre consecutiv de creştere negativă; şi nu va fi mică această creştere negativă, va fi de circa minus 6,5 - 7%, este doar o estimare", a spus Băsescu.
El a menţionat că şomajul în România este la circa 5,6%, se apropie de 6%.
"O cădere consistentă a existat şi în sectorul construcţiilor, o cădere care în trimestrul II se situează undeva la circa 20% faţă de anul 2008. Din acest punct de vedere, putem spune că ne concentrăm în principal motivaţia scăderii Produsului Intern Brut, a creşterii negative, pe reducerea producţiei industriale ca efect al reducerii exporturilor şi pe reducerea consistentă a sectorului de construcţii. Bineînţeles şi populaţia a înţeles să consume mai puţin, ceea ce este un alt element care contribuie la creşterea negativă a economiei româneşti", a spus Băsescu.
El a menţionat însă că Guvernul a reuşit să menţină principali parametrii de fiscalitate: taxa unică de 16% şi TVA-ul de 19 procente, Executivul definind aceşti piloni ca fiind esenţiali pentru menţinerea stabilităţii fiscalităţii în România.
"În plus, de curând Guvernul a luat măsuri de reducere, de anulare a circa 150 de taxe mai mici sau mai mari care se plăteau la administraţii locale, la administraţii centrale şi aşa mai departe, deci, o simplificare a fiscalităţii a fost una dintre măsurile pe care Guvernul le-a luat. În plus, Guvernul a alocat 9 miliarde de euro pentru lucrări de investiţii destinate administraţiilor locale, dar şi lucrărilor de infrastructură naţională", a spus preşedintele.
El a menţionat că se poate spune că în România, băncile comerciale au bani
"În momentul de faţă, datorită sosirii primei tranşe de bani de la Fondul Monetar Internaţional, 5 miliarde de euro, ea a fost dirijată în rezervă, în rezerva Băncii Naţionale şi Banca Naţională a început să elibereze bani din rezervă care aparţineau băncilor. Deja a eliberat o tranşă de 1 miliard de euro către băncile comerciale şi pe data de 27, luna aceasta, va începe eliberarea unei alte tranşe de circa 1,2 miliarde către băncile comerciale", a spus Băsescu.
Traian Băsescu a sosit, miercuri dimineaţă, la Praga, pentru o vizită de stat de două zile în Cehia, fiind primit de omologul său ceh, preşedintele Vaclav Klaus. În cursul zilei, el s-a întâlnit şi cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului ceh, iar joi urmează să aibă întrevederi cu premierul ceh şi cu primarul oraşului Praga şi să participe la o întâlnire economică româno-cehă şi să viziteze noul sediu al "Radio Europa Liberă".
Băsescu a declarat, miercuri dimineaţă, la plecarea spre Praga, că obiectivele vizitei sunt legate de cooperarea bilaterală româno-cehă, evaluarea preşedinţiei cehe a Uniunii Europene, situaţia din Balcanii de Vest şi problematica legată de extindere, situaţia din Republica Moldova, evaluarea manifestărilor crizei economice în Uniunea Europeană şi de o analiză, analiza împreună cu factorii cehi, a eficienţei măsurilor adoptate la nivel european, precum şi eventuale noi măsuri care ar trebui luate la Consiliul European următor.
De asemenea, el a spus că se vor aborda, în discuţii, evaluările cu privire la impactul măsurilor de diminuare a poluării asupra economiilor celor două ţări.