Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 iul 2009 - Anul XIV, nr. 163 (4149)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Prima fază a programului "Casa Verde" a început, AFM aşteaptă proiecte

Miercuri, 15 Iulie 2009 (15:15:35)

Prima fază a programului de înlocuire a instalaţiilor de energie tradiţionale cu unele alternative, ecologice, cunoscut drept Programul "Casa Verde", a început, miercuri, autorităţile locale interesate de iniţiativa Executivului având la dispoziţie două săptămâni pentru a depune actele necesare.

Statul român alocă în 2009, prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), suma de 310 milioane de lei în două tranşe pentru cofinanţarea achiziţiei şi montării de sisteme de energie verde care să fie folosite în special la sedii de instituţii, dar destinate şi asociaţiilor de proprietari. Iarna trecută, statul se angaja să aloce, prin acest program, suma de 130 de milioane de euro, echivalent cu circa 546 de milioane de lei, ministrul Mediului anunţând, în 26 februarie, că suma iniţială va fi păstrată.

Printr-un ordin al ministrului Mediului au fost stabilite cele două perioade de derulare a programului. Prima începe în 15 iulie şi se termină în 31 iulie, iar cea de-a doua se va derula în perioada 1 - 15 septembrie.

"Beneficiarii «Programului de înlocuire sau completare a sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energie solară, energie geotermală sau alte sisteme» (Programul «Casa Verde» - n.r.) sunt unităţile administrativ-teritoriale şi autorităţile centrale, care pot depune proiecte de finanţare a sistemelor de încălzire destinate imobilelor din patrimoniu sau aflate în administrarea acestora, inclusiv pentru unităţile sanitare, instituţiile de învăţământ, aşezămintele sociale, culturale, şi pentru asociaţiile de proprietari cu personalitate juridică", se precizează în ghidul de finanţare al programului, publicat de Ministerul Mediului.

Conform documentului, în anul 2009 se vor organiza două sesiuni de depunere a proiectelor, prima dintre acesteia primind 150 de milioane de lei, iar cea de-a doua 160 de milioane de lei.

Finanţarea de la AFM va acoperi, conform normelor, 70 la sută din cheltuielile eligibile ale proiectului. Finanţarea va fi una nerambursabilă, fiind procent din cheltuielile eligibile ale proiectului. Banii vor fi daţi eşalonat pentru fiecare proiect, pe măsura realizării acestuia.

Beneficiarul trebuie să aibă contribuţia proprie pentru implementarea proiectului. În cazul asociaţiilor de proprietari, în cererea de finanţare se va menţiona contribuţia formată din cota aprobată de autoritatea locală sau centrală şi cota asociaţiei de proprietari.

Cheltuielile eligibile sunt cele prevăzute pentru realizarea investiţiei conform studiului de prefezabilitate (instalaţii, subansambluri, construcţii aferente instalaţiilor), dar şi cheltuielile cu montajul sistemelor, cu probele acestora. TVA este şi ea eligibilă la finanţarea de către AFM, precum şi cheltuielile cu studiile, proiectele şi consultanţa, care să nu depăşească însă şase procente din totalul cheltuielilor eligibile calculate.

Criteriile în funcţie de care se vor acorda finanţările nerambursabile de la AFM sunt, în ordine: cota de cofinanţare, tipul sistemului de încălzire înlocuit, raportul cost-beneficiu al instalaţiei şi gradul de utilizare şi randamentul instalaţiei propuse, inclusiv gradul de radiaţii solare.

Aprobarea finanţării proiectelor depuse constă în analiza şi evaluarea cererii de finanţare şi a documentaţiei depuse de către solicitant, în conformitate cu cerinţele punctuale enumerate în ghid. Apoi, o Comisie de analiză constituită din angajaţii AFM începe verificarea documentelor prezentate de solicitant, formulând propuneri legate de oportunitatea proiectului pe baza unei grile de evaluare.
Comisia de Avizare, constituită prin ordin al ministrului Mediului, aprobă sau respinge cererea de finanţare a solicitantului. Cei nemulţumiţi de respingere pot contesta decizia în termen de trei zile de la data afişării pe pagina de internet a AFM a proiectelor aprobate şi a celor respinse.

Odată aprobat, contractul-cadru pentru finanţare nerambursabilă în cadrul programului este valabil 12 luni de la intrarea lui în vigoare. AFM nu va face plăţi în avans şi nici în baza unor facturi proforme, ci doar va deconta sumele cheltuite iniţial.

"Responsabilitatea întocmirii documentaţiei de achiziţie, organizării şi derulării procedurii de achiziţie revine beneficiarului", se mai arată în document, care detaliază condiţiile pe care firmele trebuie să le îndeplinească pentru a deveni instalatori agreaţi de astfel de instalaţii.

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, anunţa, în 26 februarie, că Programul "Casa Verde" ar putea fi pus în aplicare de la sfârşitul lunii martie, arătând că structura acestuia a fost îmbunătăţită pentru a creşte eficienţa utilizării fondurilor publice, intenţia Executivului fiind atunci de a cheltui prin acest program 130 de milioane de euro.

Anterior, în 15 ianuarie, Nemirschi declara, într-o conferinţă de presă, că programul "Casa Verde" nu poate începe conform calendarului stabilit anterior de ministrul Attila Korodi, invocând în acest sens mai multe motive de amânare. Cu acea ocazie, Nemirschi a criticat modul în care programul a fost legiferat, spunând că regulamentul a fost făcut "în grabă şi cu iz de campanie electorală". Ministrul nu a putut da la acel moment detalii despre forma documentului, precizând doar că el va servi scopului de a cheltui "cu folos real" cele 130 de milioane de euro alocate pentru acest program.

"Vom păstra suma, însă vom schimba destinaţia banilor şi cota de subvenţie. Acea cotă de subvenţie de 90 la sută pentru locuinţe personale era foarte generoasă în a crea probleme", declara Nemirschi.

El susţinea atunci că ţinta ministerului pe care îl conduce este ca programul să fie operaţional "de la sfârşitul lunii martie", anunţând că încearcă "să cupleze" programul-pilot "Casa Verde" cu proiectul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei legat de izolarea termică a blocurilor şi spunând cu aceeaşi ocazie că a avut deja discuţii în acest sens cu Vasile Blaga, titularul portofoliului Dezvoltării Regionale.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prima fază a programului "Casa Verde" a început, AFM aşteaptă proiecte.
 Vizualizări articol: 886 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prima fază a programului "Casa Verde" a început, AFM aşteaptă proiecte0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei