Reprezentanţii Bechtel, compania care construieşte Autostrada Transilvania, afirmă că, dacă statul român va respecta termenele de relocare a utilităţilor, rezolvând această problemă până în luna august, un tronson de 42 de kilometri din această autostradă va fi terminat până la sfârşitul anului.
Purtătorul de cuvânt al companiei Bechtel, care realizează proiectul Autostrada Transilvania, Bogdan Sgârcitu, a declarat, miercuri, în cadrul unei vizite pentru presă la autostradă, că statul român trebuia, până în 30 aprilie, să relocheze 38 de utilităţi pe traseul Gilău - Turda, dar la opt dintre acestea nici nu au început lucrările.
"La opt dintre aceste utilităţi nici nu au început lucrările, patru nu sunt finalizate, iar pentru alte patru lucrările au început, dar nu sunt finalizate. Este vorba despre nodurile de la Turda şi Gilău. Dacă statul român îşi va respecta promisiunea şi, până în august, va rezolva problema relocării utilităţilor, atunci 42 de kilometri de autostradă vor fi finalizaţi până la sfârşitul anului 2009", a precizat Sgârcitu.
Conform sursei citate, exproprierile au fost finalizate, iar până în prezent sunt asfaltaţi 22 de kilometri din autostradă.
Proiectul de construcţie a autostrăzii Transilvania, pe traseul Braşov - Borş, a început în 2004, în baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde euro acordat Bechtel. Lucrările au fost întrerupte la jumătatea anului 2005, când autorităţile au început reanalizarea contractelor încheiate de guvernarea precedentă. Ca urmare a sistării lucrărilor, termenul de finalizare a autostrăzii, stabilit iniţial pentru anul 2012, a fost prelungit cu un an.
Potrivit unui protocol încheiat în februarie între Ministerul Transporturilor şi Bechtel, compania americană s-a angajat să finalizeze în acest an 42 de kilometri din tronsonul Câmpia Turzii - Gilău şi viaductul de pe tronsonul Suplacu de Barcău - Borş.
La jumătatea lunii mai, premierul Emil Boc a dat asigurări că tronsonul Câmpia Turzii - Gilău va fi finalizat până la sfârşitul anului. El a afirmat că în acest an au fost alocate 119 milioane de euro pentru autostrada Transilvania şi că pentru finalizarea tronsonului respectiv există bani prevăzuţi în bugetul de stat.
Ministerul Transporturilor va plăti în acest an companiei Bechtel 420 de milioane de euro, în baza protocolului încheiat între cele două părţi.