Secretarul de stat de la Oficiul Român pentru Adopţii (ORA), Bogdan Panait, a declarat, marţi, că în opinia sa toţi copiii care intră în sistemul de protecţie ar trebui declaraţi adoptabili, astfel încât fiecăruia să i se dea şansa la o altă viaţă.
Bogdan Panait a declarat că, în prezent, deşi în sistemul rezidenţial sunt aproximativ 22.000 de copii iar alţi 20.000 sunt în asistenţă maternală, numărul celor declaraţi adoptabili este foarte mic.
Astfel, în 2008 au fost 2.143 de minori cu hotărâre de deschidere a procedurii adopţiei şi doar 1.277 de copii adoptaţi.
"Părerea mea este că toţi copiii care intră în sistem ar trebui să fie declaraţi adoptabili. Odată ajunşi acolo este clar că familia nu vrea sau nu poate să se mai ocupe de ei. Trebuie să-i dai fiecăruia o şansă, nu poţi să îi ţii în sistem până la 18 ani", a spus Panait.
Potrivit Legii 273 privind regimul juridic al adopţiei, pentru ca un copil să fie declarat adoptabil trebuie ca mai multe persoane să consimtă la adopţie, respectiv părinţii fireşti sau, după caz, tutorele, copilul care a împlinit vârsta de 10 ani, adoptatorul sau, după caz, familia adoptatoare.
Secretarul de stat de la ORA a precizat că deocamdată nu ia în calcul redeschiderea adopţiei internaţionale, întrucât "în România există potenţial în adopţia naţională". Cu toate acestea, Panait nu exclude şi această posibilitate după ce vor fi finalizate modificările privind adopţia internă.
"Ne gândim în special la copiii cu dizabilităţi. Sistemul social nu va face faţă acestor probleme, iar aceşti copii ar putea fi asistaţi toată viaţa", a mai spus Panait.