Precipitaţiile înregistrate, sâmbătă noaptea, în judeţul Constanţa au provocat inundaţii în nouă localităţi, între care şi municipiul Constanţa, unde străzile s-au umplut de apă şi au fost inundate zeci de case, dar şi sediile unor instituţii şi Spitalul de Boli Infecţioase.
Potrivit ultimului bilanţ transmis, duminică după-amiază, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) "Dobrogea" al judeţului Constanţa, localităţile afectate sunt municipiul Constanţa, Medgidia, Valu lui Traian, Murfatlar, Ovidiu, Satu Nou, Agigea, Eforie Sud şi Tuzla, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Conform sursei citate, cele mai multe intervenţii au fost în municipiul Constanţa, acesta fiind grav afectat de inundaţii din cauza sistemului de canalizare subdimensionat.
Astfel, cei 143 de subofiţeri şi nouă ofiţeri ai ISU "Dobrogea" au intervenit în 83 de situaţii pentru evacuarea apei din case, beciuri şi subsoluri, dar şi din instituţii - Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă, Corpul de Control al Primăriei Constanţa, Casa Căsătoriilor, Spitalul de Boli Infecţioase.
Cele mai afectate gospodării au fost cele situate pe Şoseaua Mangaliei, pe bulevardele Aurel Vlaicu, 1 Mai şi IC Brătianu şi pe străzile Theodor Speranţia, Poporului, Soveja, Egretei, Frigului, Mugurului, Oituz şi Dragoslavelor.
De asemenea, reprezentanţii Direcţiei Apelor Dobrogea - Litoral au fost nevoiţi să intervină pe plajele din Constanţa şi din staţiunea Mamaia, după ce în urma precipitaţiilor abundente s-au format ravene. Cele mai afectate au fost plajele din zona hotelurilor Modern, Victoria, restaurant Cleopatra din Mamaia şi plajele de la Modern şi Zorile din Constanţa.
Totodată, din cauza aluviunilor aduse de ape a fost afectată circulaţia rutieră pe DN 2A, între localităţile Ovidiu şi Lumina, precum şi pe DN 3, între localităţile Ion Corvin şi Băneasa. Compania Naţională de Drumuri a acţionat cu mai multe utilaje pentru îndepărtarea aluviunilor, iar circulaţia a fost reluată în condiţii normale pe cele două artere după aproximativ o oră.
De asemenea, şi Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa a trebuit să intervină cu mai multe utilaje pe DJ 223, între localităţile Tichileşti şi Topalu, unde circulaţia a fost oprită pe tot timpul nopţii din cauza aluviunilor aduse pe şosea. În zonă au fost angrenate utilaje şi forţe din cadrul RAJDP Constanţa, care încă lucrează pentru curăţarea noroiului şi reluarea circulaţiei rutiere pe drumul judeţean.
Tot în urma ploilor torenţiale din cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, au fost avariate liniile de medie tensiune din Constanţa, Ovidiu, Lumina, Valu lui Traian, Murfatlar, Eforie Sud, Eforie Nord şi Costineşti. La primele ore ale dimineţii erau deja remediate avariile din majoritatea localităţilor, singurele comune care nu sunt încă alimentate cu energie electrică fiind Valu lui Traian şi Lumina.
Totodată, potrivit Regiei Autonome Judeţene de Apă, în ultimele 24 de ore din cauza avariilor ENEL s-au înregistrat căderi de tensiune la staţiile de pompare apă uzată din Cotu Văii, Vârtop, Albeşti, Băneasa, Costineşti, Biruinţa, Eforie, Basarabi, Corbu, Complex Palas, Complex Valu lui Traian, Tabăra Năvodari şi Mihail Kogălniceanu. În prezent mai sunt nealimentate cu energie electrică staţiile de pompare ape menajere Biruinţa, SP3 Depozit 10 din zona Mamaia Nord şi staţia Basarabi, care este şi inundată. În plus, s-au înregistrat variaţii de tensiune la staţia de pompare apă potabilă Călăraşi, Cota 20 din Ovidiu şi Caragea Dermen.
Potrivit meteorologilor, duminică, până la ora 20.00, vremea va fi în general instabilă şi în proces de răcire, iar cerul va fi mai mult noros. Pe arii relativ extinse, mai ales în timpul zilei, mai sunt posibile averse de ploaie însoţite de descarcări electrice. Cantităţile de apă vor atinge şi chiar vor depăşi în anumite zone 30 - 35 litri/ metru pătrat. De asemenea, sunt condiţii de grindină, iar vântul va sufla moderat, cu intensificări în timpul averselor.