Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a semnat protocoalele de colaborare cu autorităţile locale pentru începerea lucrărilor de reabilitare la 22 de maternităţi şi secţii de obstetrică-neonatologie, printr-un proiect de aproximativ 60 de milioane de euro, informează, vineri, Ministerul Sănătăţii (MS).
Investiţia MS va demara în luna septembrie şi se va derula în cadrul unui proiect finanţat din fonduri ale Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare - BIRD şi de la Banca Europeană de Investiţii - BEI.
"La mai puţin de o lună de la începerea mandatului meu, Banca Mondială avertiza Ministerul Sănătăţii că România riscă să plătească penalităţi şi să piardă finanţarea pentru reabilitarea maternităţilor din Programul Băncii Mondiale. Din 2004, când am părăsit MS ca secretar de stat şi când s-au stabilit unităţile care să fie cuprinse în acest program, maternitatile au ramas în aceeasi situaţie - finanţarea pentru reabilitare nu a fost utilizată. Astazi, la doar şase luni de guvernare, într-o perioadă economică dificilă şi după patru ani de aşteptare, 22 de maternităţi şi secţii de obstetrică-neonatologie intră în linie dreaptă pentru reabilitare", a declarat Bazac.
Potrivit MS, durata de execuţie a lucrărilor de reabilitare este cuprinsă între patru şi 24 de luni, în funcţie de nivelul de competenţă al unităţii spitaliceşti, de complexitatea lucrărilor şi de specialitatea spitalului.
Cele 22 de secţii de obstetrică -ginecologie şi neonatologie se află în spitale din Botoşani, Suceava, Neamţ, Bacău, Iaşi, Galaţi, Brăila, Giurgiu, Dolj, Bistriţa Năsăud, Cluj, Harghita, Braşov, Pahova, Mureş şi Bucureşti, iar lucrările de reabilitare vizează recompartimentarea saloanelor, echiparea lor cu grup sanitar şi duş, refinisarea spaţiilor, înlocuirea tâmplăriilor, modernizarea instalaţiilor termice, electrice şi sanitare sau reconformarea spaţiilor de operaţie.