Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că, dacă i s-a cerut, este obligat de Constituţie să medieze conflictul din justiţie.
"Sincer nu ştiu, dar dacă s-a cerut, sunt obligat de Constituţie să o fac. O să-mi fac datoria", a declarat Traian Băsescu, întrebat dacă va media conflictul din justiţie.
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Virgil Andreieş, a declarat, joi, după şedinţa de plen, că, din cauza stării critice din sistemul judiciar, este nevoie de o discuţie cu cele trei puteri ale statului, sub medierea şefului statului.
Andreieş a spus că Plenul CSM a analizat, joi, situaţia sistemului judiciar, care este înstr-o stare critică, determinată de mai mulţi factori acumulaţi în timp, şi anume finanţarea cronică, volumul mare de activitate şi inconsecvenţa legislativă, dar şi "umilirea şi terfelirea publică a magistraţilor, care are loc de cinci ani încoace".
El a mai spus că revendicările magistraţilor sunt întemeiate, având ca bază legea şi hotărârile judecătoreşti.
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii a arătat că aceste hotărâri judecătoreşti sunt lege şi trebuie executate, însă, pe de altă parte, CSM înţelege că este o situaţie de criză şi a reluat invitaţia la un dialog cu celelalte puteri ale statului, mediat de preşedintele Traian Băsescu.
De asemenea, Andreieş a făcut un apel către Parlament să rezolve problemele din sistemul judiciar, astfel încât acesta să funcţioneze.
Începând de joi, în mod organizat, instanţele şi-au întrerupt zilnic activitatea, timp de trei ore, în semn de protest faţă de faptul că magistraţii nu mai primesc sporul de 50% de solicitare neuropsihică. Şi miercuri au avut loc proteste, însă acestea au fost spontane.
Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a declarat că nu mai sunt bani şi că magistraţii trebuie să dovedească solidaritate în perioada crizei. El a încercat, joi, să negocieze cu aceştia, dar fără succes.