Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a apreciat, joi, la Craiova, că programul "Prima Casă" reprezintă o încercare "onestă" de a reporni creditarea, însă efectul de antrenare al economiei este "aproape nul", transmite corespondentul MEDIAFAX.
Liderul social-democrat apreciază că programul "Prima Casă" a făcut fericită o familie tânără de ingineri şi una în vârstă din cartierul Colentina, însă efectul de antrenare al economiei este "aproape nul".
"Programul «Prima Casă», care a fost o încercare onestă de a reporni creditarea a generat ieri (miercuri – n. r.) un eveniment fericit pentru o familie tânără de ingineri de la Renault, care au cumpărat cu credit garantat de stat, o locuinţă în cartierul Colentina de la o familie în vârstă. Familia în vârstă s-a ales cu 50.000 euro, tinerii, care se mută acum într-o casă nouă, sunt fericiţi, dar problema este că se mută într-un cartier construit acum 40 ani, iar efectul de antrenare al economiei este aproape nul", a declarat Mircea Geoană.
Potrivit sursei citate, ideea programului gândit de PSD se referea la oferirea tinerilor în chirie subvenţionată a unor locuinţe şi la stimularea economiei.
"De aceea am venit cu programul de recrere a fondului locativ de stat pentru a încerca să dăm tinerilor din România cu chirie subvenţionată în funcţie de venituri, şansa de a avea o casă şi şansa de a antrena mai mult economia pe orizontală", a explicat Mircea Geoană.
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, s-a aflat, joi, la Craiova, pentru a participa la conferinţa de alegeri a organizaţiei municipale a PSD, care a avut loc la Casa de Cultură a Studenţilor.
Comisia Europeană a cerut, recent, autorităţilor române informaţii referitoare la programul "Prima Casă", a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al CE, Jonathan Todd, adăugând că "nu este vorba despre vreo problemă, ci de o solicitare de rutină".
Premierul Emil Boc a afirmat că programul "Prima Casă" respectă toate normele Uniunii Europene privind acordarea garanţiilor de stat, sistem prevăzut în Legea bugetului de stat şi în cadrul bugetar discutat cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană.
Şeful Guvernului a arătat ulterior că astfel de informări între autorităţile române şi oficialii CE reprezintă o procedură firească şi că statul va pune la dispoziţia Comisiei toate datele solicitate.
Persoanele care vor să ia credite prin programul "Prima Casă" vor plăti un avans de 5% pentru o locuinţă de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenţa din preţul de achiziţie, iar rata dobânzii va fi EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească) plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.
Guvernul a primit oferte de la 20 de bănci pentru credite în valoare totală de 1,4 miliarde euro, peste plafonul maxim de garantare stabilit de Guvern la un miliard de euro.
Executivul a anunţat că sistemul de garantare de către stat a creditelor bancare va fi extins pentru agricultură şi autorităţile locale.