Guvernul va semna în această săptămână convenţia de garantare a creditelor cu toate băncile selectate pentru programul "Prima Casă", datele actuale indicând că peste 25% dintre solicitări vor fi depuse pentru achiziţionarea unei locuinţe noi, au declarat, miercuri, reprezentanţii Executivului.
Premierul Emil Boc, ministrul Finanţelor şi preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM au participat, miercuri, la ceremonia de semnare a contractului pentru prima locuinţă achiziţionată prin programul "Prima Casă".
Ei au arătat că până în prezent au fost depuse 10.000 de cereri pentru cumpărarea unei case prin credite bancare garantate de stat şi că datele indică faptul că peste 25% dintre solicitări vizează achiziţionarea unei locuinţe noi. Convenţiile de garantare a creditelor vor fi semnate în această săptămână cu toate băncile selectate, potrivit premierului.
Şeful Guvernului a felicitat banca şi cumpărătorii, mulţumind totodată vânzătorilor pentru că "au dat dovadă de receptivitate".
Boc a amintit de asemenea că sistemul de garantare de către stat a creditelor bancare va fi extins pentru agricultură şi autorităţile locale.
Prima locuinţă achiziţionată prin credit bancar garantat de stat este un apartament de două camere dintr-un bloc vechi aflat în cartierul bucureştean Colentina. Titularii contractului, soţ şi soţie, ambii angajaţi la compania Renault, au contractat de la BRD un credit bancar de 51.500 euro şi au plătit un avans de 3.000 euro, rata stabilită pentru perioada de 30 ani aferentă creditului fiind de 307 euro/lună.
Apartamentul este unul tip confort I decomandat, iar blocul a fost construit în 1986.
Cumpărătorii au declarat că au depus dosarul de creditare mai demult, dar că au fost contactaţi ulterior de bancă pentru a li se prezenta şi oferta din programul "Prima Casă".
Surse oficiale au declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, că familia în cauză avea deja depus dosarul pentru contractarea unui credit ipotecar şi a fost contactată de bancă pentru a i se prezenta şi varianta programului «Prima Casă», fiind totodată avertizată că va trebui să accepte mediatizarea achiziţiei, deoarece titularii contractului sunt practic primii cumpărători ai unei locuinţe prin intermediul acestui program.
Potrivit surselor citate, primii cumpărători ai unei locuinţe prin programul "Prima Casă" au fost consideraţi "clienţii perfecţi", deoarece dispun de venituri care permit achitarea ratelor aferente creditului.
Persoanele care vor să ia credite prin programul "Prima Casă" vor plăti un avans de 5% pentru o locuinţă de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenţa din preţul de achiziţie, iar rata dobânzii va fi EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească) plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.
Guvernul a primit oferte de la 20 de bănci pentru credite în valoare totală de 1,4 miliarde euro, peste plafonul maxim de garantare stabilit de Guvern la un miliard de euro.