Efectele introducerii impozitului minim urmează să fie analizate de Guvern după ce vor fi transmise datele oficiale privind evoluţia economiei în primul semestru al anului, a declarat, marţi, premierul Emil Boc.
El a răspuns astfel după ce a fost întrebat de presă cum comentează declaraţiile ministrului Economiei, Adriean Videanu, conform căruia introducerea impozitului minim a reprezentat o eroare a Guvernului.
"Vom face analiza de rigoare privind eficienţa acestei măsuri, după datele oficiale privind evoluţia economiei în primele şase luni", a spus Boc.
Ministrul Economiei, Adriean Videanu (PDL), apreciază că introducerea impozitului minim a reprezentat o eroare a Guvernului, întrucât politica fiscală nu trebuie să aibă doar rol de colectare, ci şi de stimulare a economiei.
El a arătat că este inutil ca România să aibă un sistem fiscal cu peste 500 de taxe, având în vedere că nouă taxe contribuie cu 92% la buget.
Potrivit unui document oficial prezentat, marţi, de MEDIAFAX, un studiu de impact realizat de Ministerul Finanţelor estimează că este posibil ca circa 102.000 firme, care în 2008 au avut o cifră de afaceri medie de 200 euro/lună, să înceteze activitatea după introducerea impozitul minim, în timp ce încasările totale până în 2012 sunt anticipate la 4,2 miliarde lei.
Firmele plătesc, de la 1 mai, un impozit minim anual cuprins între 2.200 lei (aproximativ 500 euro), dacă au venituri totale de până la 52.000 lei, şi 43.000 lei (circa 10.000 euro) pentru venituri de peste 129 milioane lei.
Firmele care înregistrează profit plătesc în continuare un impozit de 16%, dar nu mai puţin de limita minimă aferentă intervalului de venituri în care se încadrează.
Introducerea acestui impozit a fost criticată de reprezentanţii mediului de afaceri, dar şi politic.
Pe fondul acestor critici, premierul Emil Boc a declarat recent că Guvernul va evalua "după toamnă" efectele impozitului asupra economiei şi va stabili dacă scopul pentru care s-a decis introducerea acestei taxe a fost atins.
Liderul PSD, Mircea Geoană, a prezentat, luni, un plan de acţiune al partidului pentru ieşirea din criză, în care se propune şi eliminarea impozitului minim pe cifra de afaceri, începând cu 1 septembrie 2009.