Ministerul Sănătăţii a lansat aplicaţia online unde toate unităţile sanitare din România sunt obligate să-şi publice cheltuielile lunare, astfel încât orice persoană să poate vizualiza transparent, pe site-ul www.ms.ro, folosirea banilor, Institutul Fundeni având cele mai mari cheltuieli din ţară.
Portalul MS cuprinde date privind cheltuielile curente şi cele de capital. În cadrul acestora pot fi urmăriţi peste 60 de indicatori privind cheltuielile de personal (de exemplu: indemnizaţiile de conducere, plata orelor suplimentare, cheltuielile cu deplasările) şi cele de bunuri şi servicii, spre exemplu cheltuielile pentru medicamente, materiale sanitare, reactivi sau dezinfectanţi, alocaţiile pentru hrană, a explicat ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, într-o conferinţă de presă.
Potrivit demnitarului, publicarea cheltuielilor curente ale unităţilor sanitare reprezintă un exerciţiu de transparenţă necesar în sistemul de sănătate care va duce la eficientizarea acestuia. Odată cu intrarea în vigoare a acestei măsuri, va exista o monitorizare publică a modului în care sunt gestionate fondurile publice în unităţile sanitare. De asemenea, aplicaţia reprezintă un mecanism pentru responsabilizarea managerilor, a adăugat Bazac.
Aplicaţia MS a fost realizată, gratuit, de către Oracle România şi face parte dintr-un memorandum de colaborare mai larg şi fără scop comercial, semnat între Ministerul Sănătăţii şi Oracle.
"Aşa cum am afirmat încă de la începutul mandatului se dovedeşte astăzi că managementul public se poate realiza şi fără fonduri publice, prin implicarea companiilor private în programe de responsabilitate corporatistă", a spus ministrul Sănătăţii.
Acesta a precizat că veniturile managerilor nu vor fi afişate separat, ele fiind incuse în cheltuielile salariale.
Potrivit ministrului, Institutul Clinic Fundeni este unitatea sanitară cu cele mai mari cheltuieli din România. Totodată, Bazac a precizat că, din datele afişate pe site, există bani pentru materiale sanitare şi medicamente, iar în foarte multe spitale au fost plătite toate sporurile, cu excepţia celor finanţate de la bugetul de stat.
Din cele 432 de spitale din România, 423 afişaseră deja cheltuielile, marţi, la ora 13.00.