Premierul Emil Boc a declarat că PDL "nu va fac niciodată scut" în jurul unui demnitar în legătură cu care DNA va cere începerea urmăririi penale şi că niciun reprezentant al PDL nu va vota împotriva anchetelor penale, "aşa cum fac alţii în Parlamentul României".
Boc a afirmat, duminică, pe şantierul Autostrăzii Transilvania din judeţul Cluj, că atitudinea unor parlamentari de a nu vota în favoarea anchetelor penale în care sunt implicaţi colegi ai lor va afecta raportul de ţară pe justiţie, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"PDL nu va face niciodată scut în jurul unui demnitar în legătură cu care DNA va cere începerea urmăririi penale. Vreau să fiu foarte clar şi răspicat. În ziua în care autoritatea judiciară a statului sau DNA va cere începerea urmăririi penale a oricărui membru al Guvernului a doua zi va fi demis de primul ministru. Nimeni din PDL nu va vota împotriva anchetelor penale, aşa cum fac alţii, din nefericire, în Parlamentul României", a spus Emil Boc, întrebat dacă îşi menţine declaraţiile privind cazul Ridzi.
Potrivit acestuia, o astfel de atitudine în Parlament afectează raportul de ţară pe justiţie întocmit de Comisia Europeană.
"Nu este rău mai mare care se face pentru raportul de ţară pe justiţie din septembrie decât de a nu lăsa justiţia să îşi spună cuvântul cu privire la demnitari. Din acest punct de vedere, orice membru al PDL care se va împotrivi ca justiţia să ajungă la un demnitar, oricare ar fi el, va fi exclus din partid. Nu discutăm acest lucru", a subliniat Emil Boc.
Premierul a precizat că, în cazul Monicăi Iacob Ridzi, dacă justiţia va da un verdict care ţine de existenţa unor nereguli, în acel moment ministrul va pleca din Guvern.
Vineri, Emil Boc declara că în cadrul partidului nu este căutat un înlocuitor al Monicăi Iacob Ridzi în postul de ministru şi preciza din nou că va recurge la demiterea acesteia doar dacă este începută urmărirea penală.
Lideri PDL au sugerat că Monica Iacob Ridzi ar trebui să demisioneze sau că PDL ar trebui să se desolidarizeze de aceasta.
Informaţii neoficiale apărute, vineri, în media indicau că Monica Iacob Ridzi a demisionat de la conducerea Ministerului Tineretului şi Sportului, dar au fost dezminţite ulterior de către ministru.
Ridzi se află în atenţia DNA, care face acte premergătoare urmăririi penale, dar şi în vizorul Comisiei speciale parlamentare de anchetă, pentru sumele cheltuite cu ocazia organizării Zilei Tineretului.
Administraţia Prezidenţială a precizat, recent, într-un comunicat, că, în momentul în care instituţiile abilitate în drept vor solicita urmărirea penală a unui membru al Guvernului, şeful statului va utiliza prerogativa legală pe care o are, aceea de suspendare din funcţie a respectivului ministru.