Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a declarat, vineri, la Iaşi, că graficul privind creşterea pensiilor va fi respectat, în pofida dificultăţilor economice şi că speră ca plata salariilor, a pensiilor şi a alocaţiilor să poată fi făcută până la sfârşitul anului pentru că sunt cheltuieli obligatorii.
Marian Sârbu a declarat, într-o conferinţă de presă, că nu are niciun temei să creadă că vor apărea dificultăţi în plata salariilor şi a pensiilor până la sfârşitul acestui an, motivând că acestea reprezintă cheltuieli obligatorii.
"Sper să reuşim să plătim salariile, pensiile şi alocaţiile, care reprezintă cheltuieli obligatorii pentru noi. Acestea sunt pe un rang prioritar şi sunt plătite primele", a afirmat ministrul Muncii, citat de corespondentul MEDIAFAX.
Sârbu a adăugat că temerile apărute în rândul sindicatelor privind eventuale întârzieri sau blocări de plăţi în sistemul bugetar nu sunt întemeiate, adăugând că inclusiv ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, "a pus aceste cheltuieli într-o zonă prioritară".
El a mai spus că graficul privind creşterea pensiilor va fi respectat, în pofida dificultăţilor economice cu care se confruntă România.
"Ne-am asumat ca de la 1 octombrie să majorăm pensiile cu 2 la sută, iar pensia minimă garantată să o creştem la 350 de lei şi vom face aceste lucruri", a declarat ministrul Muncii.
Memorandumul CE-România pentru împrumutul de 5 miliarde euro include, printre altele, îngheţarea salariilor şi reducerea personalului din sectorul public, indexarea pensiilor cu inflaţia şi creşterea vârstei de pensionare, eficientizarea colectării taxelor şi diminuarea numărului de taxe parafiscale.
Memorandumul mai conţine măsuri şi condiţii în ceea ce priveşte consolidarea sustenabilităţii pe termen lung a domeniului finanţelor publice. În acest sens, "parametrii cheie ai sistemului de pensii vor fi reformaţi".
"Schimbările vor include tranziţia către indexarea pensiilor publice cu rata de creştere a preţurilor de consum, limitarea orizontului pentru majorări discreţionare de pensii şi ridicarea graduală a vârstei de pensionare dincolo de planurile existente în prezent, în particular pentru femei, ţinând cont de evoluţia duratei medii de viaţă. În plus, contribuţiile de pensionare vor fi introduse gradual pentru angajaţii din sectorul public scutişi în prezent de aceste plăţi. Programul prevede continuarea implementării pilonului II de pensii (pensii private obligatorii, n.r.), cu majorările regulate ale contribuţiilor planificate iniţial", se arată în documentul semnat de Guvern, BNR şi CE.