Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 3 iul 2009 - Anul XIV, nr. 153 (4139)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

FSLI: Pentru învăţământ, ultimele şase luni au fost cele mai negre din istoria post-decembristă

Vineri, 3 Iulie 2009 (15:42:33)

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) susţine că cele şase luni care au trecut de la alegerile parlamentare au fost cele mai negre din istoria post - decembristă şi avertizează că protestele care ar putea izbucni în toamnă nu vor avea nicio legătură cu viitoarea campanie electorală.

FSLI a trimis o scrisoare deschisă premierului Emil Boc, în care acuză Guvernul de ipocrizie, explicând că bilanţul primelor şase luni nu are nicio legătură cu ceea ce se întâmplă în realitate.

"În urma rectificării bugetare din luna aprilie, învăţământului i-au fost luate, în mod samavolnic şi inconştient, peste 1,4 miliarde de lei de la investiţii şi cheltuieli de personal, ceea ce a generat grave disfuncţionalităţi în sistemul educaţional. În timp ce în ţările conduse de oameni responsabili, în perioadă de criză s-a investit masiv în educaţie, la noi acest domeniu continuă să fie subfinanţat cronic", arată FSLI.

Totodată sindicaliştii consideră că Acordul încheiat în 6 mai este încălcat "în mod grosolan" de Guvern, întrucât reprezentanţii săi l-au semnat doar pentru a estompa starea de nemulţumire existentă în acel moment în rândul salariaţilor din învăţământ, şi nu cu scopul de a-şi îndeplini angajamentele asumate.

FSLI mai arată, în scrisoarea deschisă, şi faptul că premierul a omis, atunci când a făcut bilanţul, să enumere ordonanţele de urgenţă declarate neconstituţionale, precum: ordonanţa prin care se interzice cumulul pensiei cu salariul în sistemul bugetar, OUG nr. 1/2009, ce împiedică aplicarea Legii nr. 221/2008, dar şi OUG nr. 71/2009 – prima ordonanţă prin care se eşalonează, pe o perioadă de trei ani, plata drepturilor salariale obţinute de bugetari prin hotărâri judecătoreşti, ceea ce reprezintă o gravă îmixtiune în activitatea instanţelor judecătoreşti, şi se limitează dreptul fundamental de acces liber la justiţie, consfinţit de Constituţia României.

Federaţiile din învăţământ au cerut, joi, premierului Emil Boc demiterea ministrului Muncii Marian Sârbu şi a secretarului de stat Valentin Mocanu, pe care îi consideră principalii vinovaţi pentru diminuarea cu circa 40% a coeficienţilor de ierarhizare din proiectul legii unice negociaţi timp de trei luni.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţia "Spiru Haret", Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) şi Federaţia "Alma Mater" au avertizat că, dacă premierul nu va lua această măsură, vor considera că "întregul Guvern este părtaş la scenariul prin care învăţământul este în continuare marginalizat", potrivit unui comunicat comun al celor patru federaţii.

Sindicaliştii din educaţie susţin că dacă nu vor fi luate măsuri pentru demiterea ministrului Muncii şi a secretarului de stat, iar coeficienţii de ierarhizare nu vor reveni la valorile negociate, vor stabili o strategie comună, care va putea culmina cu redeschiderea conflictului de muncă în învăţământ.

De asemenea, sindicaliştii ameninţă că vor denunţa Acordul semnat la începutul lunii mai cu reprezentanţii Executivului, acest document fiind asumat public de premierul Emil Boc.

În urma modificărilor făcute la grila unică de salarizare, sindicaliştii din educaţie susţin că învăţătorii debutanţi ar avea, după aplicarea legii, un salariu mai mic decât în prezent cu aproximativ 100 de lei, iar creşterea pentru cadrele didactice debutante ar fi de 45 la sută, în timp ce pentru cei cu vechime de peste 40 de ani ar fi de nouă procente.

Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, după ce federaţiile din învăţământ au cerut demiterea sa, că aşteaptă reacţia publică a confederaţiilor sindicale, deoarece legea unică a salarizării nu se referă doar la educaţie şi trebuie privită în contextul economic şi social.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului FSLI: Pentru învăţământ, ultimele şase luni au fost cele mai negre din istoria post-decembristă.
 Vizualizări articol: 466 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FSLI: Pentru învăţământ, ultimele şase luni au fost cele mai negre din istoria post-decembristă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei