Politica salarială într-un minister este stabilită de fiecare ministru ca ordonator de credite, conform propriilor calcule, cu condiţia de a se încadra în plafonul cheltuielilor de personal, redus cu 20%, a declarat premierul Boc, referindu-se şi la sporurile directorilor din Ministerul Agriculturii
"Cheltuielile de personal au fost diminuate cu 20% la toate ministerele, iar miniştrii sunt ordonatori principali de credite şi sunt aceia care iau măsurile pentru a se încadra în cheltuielile bugetare reduse. În interiorul fiecărui minister, fiecare ministru, ca ordonator de credit, îşi face politica necesară să se încadreze în aceste reduceri aplicate unitar", a spus Emil Boc într-o conferinţă de presă susţinută, vineri, în judeţul Ialomiţa, alături de ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu.
Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, a majorat, în luna iunie, sporurile directorilor din minister şi structurile subordonate, acestea putând ajunge până la 50% din salarii, de la maxim 30% anterior, justificând că persoanele respective nu voiau să mai stea pentru salariile pe care le primeau.
El a declarat agenţiei MEDIAFAX că, în urma măsurilor luate de Guvern în luna aprilie, care au inclus limitarea sporurilor de conducere la funcţionarii publici, unii directori au ajuns să câştige 1.700 de lei, iar cu majorarea de 50%, salariul acestora a crescut până la circa 2.500 de lei.
"Am dat doar la unii care aveau salarii mai mici decât consilierii lor, cum ar fi directori generali din minister sau şefi de direcţii judeţene", a adăugat Sârbu.
Guvernul a adoptat la 11 aprilie o ordonanţă de urgenţă prin care a limitat sporurile de conducere ale bugetarilor şi majorările aplicate la salariul de bază.
Potrivit actului normativ, indemnizaţiile de conducere pentru personalul bugetar reprezintă limite maxime până la care conducătorii autorităţilor sau instituţiilor publice, având calitatea de ordonatori de credite, pot stabili nivelurile individuale. Astfel, sporul acordat directorilor generali a fost transformat din procent fix de 55% în procent maxim de până la 55%.
Ministrul Agriculturii a emis la 15 aprilie, pe baza ordonanţei de urgenţă, un ordin prin care a redus nivelul indemnizaţiilor de conducere pentru personalul din aparatul propriu şi instituţiile subordonate.
Astfel, sporurile de conducere au fost reduse de la 55% la 30% din salariul de bază pentru directorii generali. În cazul directorilor generali adjuncţi şi al directorilor, indemnizaţiile au scăzut de la 50% la 25%. Totodată, nivelul indemnizaţiilor de conducere ale şefilor de serviciu au fost reduse de la 30% la 20%, iar cele ale şefilor de birou au fost diminuate de la 25% la 15%.
La 1 iunie, Sârbu a emis un nou ordin, prin care a majorat nivelul indemnizaţiilor pentru personalul de conducere. Faţă de nivelul indemnizaţiilor stabilit înainte de emiterea ordonanţei de urgenţă a Guvernului din luna aprilie, sporurile personalului de conducere au scăzut cu 5% - 45%.
Sârbu a mai spus că banii pentru majorări au fost luaţi din fondul de salarii care, în urma măsurilor luate în aprilie, s-a redus cu circa 15-20%.
Premierul Emil Boc şi ministrul Agriculturii s-au aflat, vineri, în judeţul Ialomiţa, vizitând ferma agricolă Agrofarm Feteşti.