Proiectul de act normativ care va reglementa înfiinţarea şi funcţionarea fondului de garantare a sistemului de pensii private va fi prezentat Guvernului până la finele lunii, care îl va înainta spre dezbatere Parlamentului, a declarat, joi, preşedintele CSSPP, Mircea Oancea.
"Sunt optimist şi cred că până la finele anului Parlamentul va adopta acest proiect de lege", a spus preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), prezent la seminarul "Romania Financial Forum", organizat de MEDIAFAX şi Banca Naţională a României (BNR).
Potrivit proiectului de act normativ, fondul va compensa pierderile participanţilor şi/sau beneficiarilor la fondurile de pensii private, atât în perioada de acumulare a contribuţiilor, cât şi după deschiderea dreptului la pensie, provenind din incapacitatea administratorilor, respectiv a furnizorilor de pensii de a onora obligaţiile asumate şi va asigura plata drepturilor participanţilor sau beneficiarilor fondurilor de pensii administrate privat.
Plata compensaţiilor va fi efectuată numai în condiţiile în care administratorii de fonduri şi furnizorii de pensii nu au capacitatea de a-şi onora obligaţiile asumate, în cuantumul stabilit de CSSPP.
Fondul de garantare va fi constituit din contribuţiilor companiilor autorizate pe piaţa pensiilor private, care vor achita în primul an de funcţionare a acestuia o contribuţie reprezentând 0,3% din activele nete gestionate, urmând ca, în al doilea an, procentajul să urce la 0,35%.
În afară de contribuţia anuală, administratorii de fonduri şi furnizorii de pensii private vor achita şi o contribuţie iniţială, al cărei cuantum va reprezenta echivalentul a 1% din capitalul social subscris şi vărsat conform actului constitutiv, dar nu mai puţin de echivalentul în lei a sumei de 50.000 euro.
Pe piaţa pensiilor private obligatorii (Pilonul II) şi facultative (Pilonul III) activează peste 20 de fonduri de profil, cu active de peste 1,5 miliarde de lei la finele lunii mai.