Federaţiile din învăţământ cer premierului Emil Boc demiterea ministrului Muncii Marian Sârbu şi a secretarului de stat Valentin Mocanu, pe care îi consideră principalii vinovaţi pentru diminuarea cu circa 40% a coeficienţilor de ierarhizare din proiectul legii unice negociaţi timp de trei luni.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţia "Spiru Haret", Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) şi Federaţia "Alma Mater" avertizează că, dacă premierul nu va lua această măsură, vor considera că "întregul Guvern este părtaş la scenariul prin care învăţământul este în continuare marginalizat", potrivit unui comunicat comun al celor patru federaţii.
Sindicaliştii din educaţie susţin că dacă nu vor fi luate măsuri pentru demiterea ministrului Muncii şi a secretarului de stat, iar coeficienţii de ierarhizare nu vor reveni la valorile negociate, vor stabili o strategie comună, care va putea culmina cu redeschiderea conflictului de muncă în învăţământ.
De asemenea, sindicaliştii ameninţă că vor denunţa Acordul semnat la începutul lunii mai cu reprezentanţii Executivului, acest document fiind asumat public de premierul Emil Boc.
"FSLI, FEN, «Spiru Haret» şi «Alma Mater» consideră că personalul din învăţământ a dat dovadă de prea multă înţelegere şi răbdare, în timp ce clasa politică şi-a bătut joc de întreaga educaţie românească. Solicităm Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării precum şi liderilor confederaţiilor sindicale şă îşi exprime public poziţia faţă de modificarea unilaterală a formei negociate a legii salarizării unitare a bugetarilor", potrivit comunicatului.
În urma modificărilor făcute la grila unică de salarizare, sindicaliştii din educaţie susţin că învăţătorii debutanţi ar avea, după aplicarea legii, un salariu mai mic decât în prezent cu aproximativ 100 de lei, iar creşterea pentru cadrele didactice debutante ar fi de 45 la sută, în timp ce pentru cei cu vechime de peste 40 de ani ar fi de nouă procente.