Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 1 iul 2009 - Anul XIV, nr. 151 (4137)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Şoferii nu vor fi sancţionaţi în cazul soluţionării amiabile a accidentelor rutiere uşoare

Miercuri, 1 Iulie 2009 (15:46:32)

Şoferii implicaţi în accidente rutiere soldate cu avarii uşoare, în care au fost implicate două autovehicule, scapă de amenzi şi de supendarea dreptului de a conduce în cazul în care optează pentru soluţionarea amiabilă a accidentului.

Comisarul Paul Toma de la Direcţia Poliţiei Rutiere (DPR), din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă că începând de la i iulie şoferii pot opta pentru constatarea amiabilă a accidentelor rutiere soldate cu avarii uşoare numai în cazul în care într-un accident au fost implicate două autovehicule.

El a explicat că şoferii care au fost implicaţi în astfel de accidente nu trebuie decât să completeze un formular cu care se prezintă la firmele de asigurări.

"Începând de azi (miercuri-n.r), formularele pot fi găsite la asigurator însă mi-a luat ceva timp până să intru în posesia unui formular", a spus comisarul Toma, adăugând că a fost la patru agenţii unde nu exista acest formular, sub pretextul că este prima zi şi acesta nu a ajuns încă.

Comisarul Toma a menţionat că această soluţionare amiabilă nu este obligatorie, fiind doar o alternativă pentru conducătorii de autovehicule, care se pot prezenta în continuare la poliţie. În schimb, şoferii care aleg această variantă nu se aleg nici cu amendă şi nici cu suspendarea permisului de conducere.

Mai mult, şoferii care optează pentru constatarea amiabilă nu trebuie să se prezinte la asigurator în 24 de ore de la accident aşa cum se procedează în cazul în care se prezintă la birourile de accidente uşoare ale poliţiei şi nici nu pot fi testaţi pentru a se constata dacă au condus sub influenţa băuturilor alcoolice.

Comisarul Toma a spus că atâta vreme cât accidentul nu este constatat de cel abilitat să aplice legea nu se poate vorbi de o sancţiune contravenţională.

Reprezentantul DPR a precizat că, din 2010, se va introduce un sistem de penalizare în cazul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă prin accident, astfel încât se va mări substanţial prima de asigurare pentru cei care au produs accidente şi se va reduce pentru cei care nu au fost implicaţi în accidente.

El a mai spus că societăţile de asigurări sunt obligate să administreze o bază de date cu aceste accidente, la care are acces şi poliţia.

Soluţionarea amiabilă a accidentelor rutiere cu avarii uşoare este pusă în practică de miercuri şi constituie o alternativă la procedura actuală, care obligă şoferii să se deplaseze la sediile Poliţiei Rutiere pentru obţinerea procesului verbal

Constatul amiabil este reglementat de Legea 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România, OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi Ordinul CSA 21/2008 pentru punerea în aplicare a Normelor privind utilizarea formularului Constatarea amiabilă de accident.

Constatarea amiabilă de accident permite părţilor implicate în accident să completeze, pe un singur formular, elementele privind circumstanţele producerii evenimentului, datele personale de identificare şi ale vehiculelor implicate, precum şi ale propriilor asigurători.

Completarea acestui formular nu reprezintă o recunoaştere a responsabilităţii în producerea evenimentului, ci un cumul de elemente şi fapte care vor ajuta în soluţionarea dosarelor de daună.

Partea de responsabilitate ce revine fiecărui conducător auto va fi stabilită de către asigurători, în funcţie de informaţiile completate în formular de către ambii conducători auto.

Procedura de constatare amiabilă poate fi aplicată în cazul accidentelor rutiere survenite pe teritoriul României în care au fost implicate două vehicule şi din care au rezultat numai pagube materiale.

Potrivit OUG 195/2002, conducătorii vehiculelor implicate într-un astfel de accident şi care au completat şi înaintat formularul de constatare amiabilă, nu mai au obligaţia de a se prezenta la Poliţia Rutieră în vederea întocmirii documentelor de constatare.

Conducătorii celor două vehicule implicate în accident completează împreună un singur formular de constatare amiabilă de accident. Acesta conţine două pagini autocopiative, ambele având aceeaşi valoare juridică, şi instrucţiuni de utilizare.

După completarea tuturor datelor solicitate, fiecare şofer are obligaţia de a transmite copia formularului către asigurătorul care a emis poliţa de răspundere civilă auto (RCA) a vehiculului pe care l-a condus.

Dacă una din persoanele implicate în accident se consideră îndreptăţită a solicita despăgubiri în baza asigurării RCA, proprietarul vehiculului respectiv se va adresa asigurătorului RCA al celuilalt vehicul implicat în accident.

În cazul avizării unei daune în baza formularului de constatare amiabilă, asigurătorii îndeplinesc formalităţile de deschidere a dosarului de daună, constatare a pagubelor şi eliberare a documentului de introducere în reparaţie.

Punerea în practică a constatului amiabil a fost precedată de încheierea unui protocol de colaborare între asigurătorii autorizaţi să emită poliţe RCA, care conţine şi procedura privind stabilirea răspunderii şi regimul probator în funcţie de cumululul de elemente şi cazuistică completă inspirată din Codul Rutier român şi practica franceză în domeniu.

Încadrarea accidentului în unul din cazurile prevăzute în protocol şi stabilirea răspunderii civile de către asigurători se realizează prin analiza tuturor elementelor de informare ce figurează în formular şi prin orice alt mijloc de probă.

Formularul constatare amiabilă de accident este tipărit şi distribuit de societăţile de asigurare autorizate să încheie asigurări pentru vehicule.

Potrivit datelor CSA, subscrierile companiilor de profil din poliţe RCA şi CASCO au atins 1,53 miliarde de lei la finele primului trimestru, în creştere ct 3,3% faţă de perioada similară a anului 2008. Asigurările CASCO au crescut cu 0,7%, la 802,5 milioane de lei, iar cele RCA au totalizat 731,2 milioane de lei, cu 6,3% mai mult decât în primul trimestru al anului precedent. Ponderea poliţelor auto în totalul asigurărilor generale a urcat cu 0,3 puncte procentuale în primul trimestru, la 75,6%, conform datelor CSA

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şoferii nu vor fi sancţionaţi în cazul soluţionării amiabile a accidentelor rutiere uşoare.
 Vizualizări articol: 773 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Şoferii nu vor fi sancţionaţi în cazul soluţionării amiabile a accidentelor rutiere uşoare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei