Absorbţia fondurilor europene trebuie reluată treptat pentru că sumele sunt mari faţă de potenţialul economiei româneşti, faţă de capacitatea de absorbţie dovedită până în prezent, a declarat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
"Fondurile de la UE sunt foarte mari şi faţă de potenţialul economiei româneşti, şi faţă de ce am dovedit până acum că putem să absorbim. Trebuie o reluare treptată, pentru că economia nu este pregătită să absoarbă mai repede", a spus Isărescu.
El a explicat că o relaxare prudentă are în vedere şi banca centrală în privinţa rezervelor minime obligatorii constituite de bănci, care au devenit din pasive ale băncilor active.
Guvernatorul BNR a precizat că soldul rezervelor minime se cifrează undeva la 10-11 miliarde euro.
Consiliul de Administraţie al BNR a decis, marţi, să reducă cu 0,5 puncte procentuale rata dobânzii de politică monetară, de la 9,5% la 9%, începând cu 1 iulie, şi să scadă ratele rezervelor minime obligatorii cu 5 puncte pentru valută, la 35% din pasivele băncilor, şi cu 3 puncte pentru lei, la 15%.
Analiştii consideră că reducerea ratei dobânzii de politică monetară şi a rezervelor minime obligatorii de către BNR, prin care s-au eliberat aproximativ două miliarde de euro, va conduce, iniţial, la scăderea dobânzilor pe piaţa interbancară şi, ulterior, a ratelor la creditele acordate de bănci.