Curtea Constituţională germană a apreciat marţi că Tratatul de la Lisabona este "compatibil cu Legea fundamentală", dar a suspendat procesul de ratificare, cerând o lege pentru garantarea drepturilor Parlamentului german, relatează AFP, care prezintă situaţia ratificării în toate statele UE.
Această decizie va avea un impact asupra calendarului procesului de ratificare de către cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene.
Pentru intrarea în vigoare a Tratatului, aprobat în octombrie 2007 de liderii europeni, acesta trebuie să fie ratificat de fiecare dintre cele 27 de ţări membre.
Având în vedere respingerea în Irlanda a Tratatului de la Lisabona prin referendum la 12 iunie 2008, procesul de ratificare parlamentară a textului s-a încheiat cu succes în 23 dintre cele 27 de ţări din cadrul Uniunii.
Viitorul Tratatului rămâne, de-acum, suspendat până la organizarea unui nou referendum în Irlanda şi până la ratificarea sa completă în Germania, Cehia şi Polonia.
- ŢĂRI CARE AU RESPINS TRATATUL:
IRLANDA: victorie a taberei celor care îl resping, cu 53,4 la sută din voturi, la referendumul de la 12 iunie 2008. Irlanda a promis partenerilor săi europeni că va organiza un nou referendum până în noiembrie 2009, obţinând o serie de modificări ale textului.
- ŢĂRI ÎN CARE PROCESUL ESTE SUSPENDAT:
GERMANIA: Curtea Constituţională a considerat Tratatul de la Lisabona "compatibil cu Legea fundamentală" (Constituţia germană), dar a condiţionat încheierea procesului de ratificare de adoptarea unei legi care să garanteze drepturile Parlamentului german.
- ŢĂRI ÎN CARE PROCESUL PARLAMENTAR A FOST ÎNCHEIAT:
UNGARIA: prima ţară care l-a ratificat la 17 decembrie 2007
În 2008:
SLOVENIA: 29 ianuarie
MALTA: 29 ianuarie
ROMÂNIA: 4 februarie
FRANŢA: 14 februarie
BULGARIA: 21 martie
AUSTRIA: 9 aprilie
SLOVACIA: 10 aprilie
PORTUGALIA: 23 aprilie
DANEMARCA: 24 aprilie
LETONIA: 8 mai
LITUANIA: 8 mai
LUXEMBURG: 29 mai
ESTONIA: 11 iunie
GRECIA: 11 iunie
CIPRU: 3 iulie
OLANDA: 10 iulie
BELGIA: 10 iulie
SPANIA: 15 iulie
MAREA BRITANIE: 16 iulie
ITALIA: 31 iulie
FINLANDA: 12 septembrie
SUEDIA: 20 noiembrie
POLONIA: Parlamentul a aprobat Tratatul de la Lisabona în aprilie 2008, dar preşedintele conservator, Lech Kaczynski, continuă să se abţină să semneze Tratatul. El a afirmat, totodată, în mai multe rânduri, că Polonia "nu va constitui un obstacol pentru ratificarea Tratatului" şi că el îl va semna după victoria taberei susţinătorilor acestuia la referendumul din Irlanda.
CEHIA: După unda verde dată de Parlament în mai 2009, preşedintele Vaclav Klaus, eurosceptic, a anunţat că va face tot ce-i stă în putinţă pentru a evita să îşi pună parafa finală pe acest text, care, în opinia sa, ameninţă suveranitatea ţării sale.
Apreciind imediat după anunţul înfrângerii în Irlanda că nu "mai este posibil să continue ratificarea", el a anunţat recent că aşteaptă ultimul moment pentru a lua o hotărâre.