Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că, în ceea ce priveşte capitalizarea CEC, Guvernul trebuie să acţioneze şi să nu mai aştepte decizia birocraţilor de la Bruxelles, apreciind că sistemul birocratic de la Bruxelles să mişcă prea greu, iar IMM-urile au nevoie de finanţare.
Băsescu a spus că, având în vedere că la şedinţa CSAT a participat majoritatea membrilor Guvernului, a discutat cu aceştia şi subiecte care nu sunt legate de Consiliu, menţionând că a recomandat Guvernului să acţioneze în vederea recapitalizării CEC şi să nu mai aştepte analiza de oportunitate din partea "birocraţilor de la Bruxelles". El a adăugat că, în această perioadă de criză, IMM-urile au nevoie de finanţare şi nu se mai poate aştepta pentru ca mecanismul birocratic de la CE să se pună în mişcare pentru efectuarea acelei analize.
"Legat de capitalizarea CEC, o spun şi nu aş vrea să stârnesc controverse, dar mi se pare că durează prea mult şi sistemul birocratic de la Bruxelles se mişcă prea greu în procesul de analiză şi aprobare a capitalizării CEC. Cred că nu Comisia Europeană se află în criză economică, ci statele şi, având în vedere întârzierea excesivă a unui răspuns din partea Comisiei Europene, punctul meu de vedere a fost că Guvernul trebuie să acţioneze şi să nu mai stea în aşteptarea analizei birocraţilor de la Bruxelles în ceea ce priveşte capitalizarea CEC", a spus Băsescu.
Şeful statului a spus că în perioada de criză este necesară sprijinirea IMM-urilor.
"Întârzierea excesivă ne arată că birocraţia excesivă nu se potriveşte foarte bine cu criza, lucru pe care îl critic şi pentru instituţiile noastre, nu numai pentru întârzierea celor de la Bruxelles în aprobarea capitalizării CEC", a spus Băsescu.
Răspunzând unei întrebări, el a spus că această capitalizare se va face cu bani din buget. Băsescu a precizat că acest lucru s-a stabilit încă din lunile februarie sau martie, de când s-a aprobat bugetul. El a menţionat că în momentul de faţă se aşteaptă aprobarea de la Bruxelles.
"Ori, cred că întârzierea aprobării nu justifică necapitalizarea CEC în timp util pentru a sprijini IMM-urile aflate în criză", a spus Băsescu.
Întrebat dacă se poate trece în acest caz peste decizia Comisiei Europene, Băsescu a recomandat ziariştilor să citească declaraţia preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, despre "deficite".
"Căutaţi-o (declaraţia preşedintelui francez - n.r.) şi veţi vedea că pe situaţie de criză statele naţionale au obligaţia să acţioneze. Nu putem sta până când domnii care analizează oportunitatea legată de capitalizarea CEC vor binecuvânta acest lucru şi priviţi ce au făcut statele cu băncile care au fost în dificultate. Nu ştiu câte au aşteptat aprobări de la Bruxelles pentru a capitaliza băncile sau, probabil, altor state li s-a dat imediat aprobare", a spus Băsescu.
Liderii coaliţiei de guvernare au mandatat, în 18 mai, Ministerul de Finanţe pentru a obţine toate aprobările de la Comisia Europeană pentru capitalizarea CEC, în special pentru cofinanţarea IMM-urilor.
Secretarul general adjunct al PDL Gheorghe Flutur declara atunci că este vorba de proiecte europene care au nevoie de cofinanţare, intenţia Guvernului fiind aceea de a obţine toate aprobările necesare de la forurile europene, respectând legislaţia europeană, pentru cofinaţarea cu prioritate a IMM-urilor, dar şi pentru alte cofinanţări necesare în perioada următoare.
Fostul preşedinte al Consiliului Concurenţei Gheorghe Oprescu declara, în luna februarie, că ar putea fi necesar avizul Comisiei Europene pentru capitalizarea CEC Bank, cu 900 milioane de lei.
Capitalizarea CEC Bank, cu 900 milioane lei, face parte din programul de măsuri anticriză incluse în bugetul pe 2009.