Ministrul de Externe Cristian Diaconescu a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că, la reuniunea NATO-Rusia, România a susţinut mai multe idei printre care găsirea unei soluţii concrete pentru conflictele îngheţate dar şi faptul că dialogul nu trebuie să ducă la o redefinire a sferelor de influenţă.
"Din punctul de vedere al României, procesul de redefinire a securităţii euroatlantice trebuie să ţină cont de obligaţiile deja asumate, să găsească o soluţie concretă pentru conflictele îngheţate, de asemenea o soluţie pentru Tratatul CFE. De asemenea, din punctul de vedere al României, nu trebuie excluse metodele nemilitare de asigurare a securităţii. iar dialogul nu trebuie să conducă la o redefinire a sferelor de influenţă", a explicat ministrul, referindu-se la punctele de vedere exprimate la reuniunea din Corfu.
Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, participă la reuniunea ministerială informală a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, în perioada 27-28 iunie.
Printre subiectele incluse pe agenda evenimentului se află aspecte specifice legate de evoluţiile recente din domeniul securităţii în spaţiul euro-atlantic, precum evaluarea stării actuale a securităţii euro-atlantice şi explorarea modalităţilor de îmbunătăţire a ei, inclusiv prin refacerea încrederii între participanţii la OSCE.
Tot în Corfu, ministrul a participat, la 27 iunie, la reuniunea ministerială a Consiliului NATO-Rusia.
"Sunt două chestiuni importante care trebuie subliniate. În primul rând, că vorbim despre prima întâlnire formală NATO-Rusia după summitul de la Bucureşti şi conflictul din Georgia. În al doilea rând, este de menţionat că s-au abordat direct, fără ocolişuri problemele de securitate din spaţiul euroatlantic, controlul armamentelor, problema neproliferării nucleare, riscurile asimetrice şi conflictele îngheţate", a spus ministrul.
Diaconescu a precizat că partea română şi-a exprimat interesul pentru păstrarea rolului NATO şi OSCE, dar şi pregătirea pentru a angaja dialogul cu Rusia pe toate temele de securitate.
"Am spus că nu dorim ca problemele nerezolvate să rămână istorie, ci că trebuie soluţionate", a explicat ministrul, adăugând că a menţionat explicit problema Tratatului privind Forţele Convenţionale (CFE) şi faptul că în absenţa unui cadru, activităţi militare se pot desfăşura fără control pentru prima oară după mulţi ani.
Diaconescu a precizat că a avut reuniuni bilaterale cu secretarul general al OSCE, dar şi cu înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă, Javier Solana, discutând cu aceştia despre necesitatea unei implicări directe în supravegherea alegerilor din R.Moldova.
Întrebat dacă problema conflictului transnistrean a fost menţionată în contextul discuţiilor despre conflictele îngheţate, ministrul a spus că "pe retorica Franţei, Germaniei, R.Moldova şi a Georgiei, ordinea menţionării a fost Georgia, Transnistria şi Nagorno – Karabah".
Pe de altă parte, răspunzând de asemenea unei întrebări, ministrul a spus că mesajul transmis din punctul de vedere al Rusiei a fost cel de egalitate de tratament în asigurarea securităţii. "Deci Rusia doreşte să fie pe picior de egalitate cu NATO, cu UE în temele de securitate. Este vorba despre echilibre, acesta a fost mesajul", a spus Diaconescu.
Ministrul a precizat că, la rândul său, a menţionat mai multe aspecte din perspectiva României în ceea ce priveşte procesul de redefinire a securităţii euro-atlantice.