Peste 65 de soiuri de cireşe au putut fi degustate, duminică, de participanţii la Festivalul Cireşelor de la Cireşoaia, ajuns la cea de-a 116 ediţie, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Sute de localnici, dar şi oaspeţi din judeţ şi din ţară, au participat, duminică, în satul Cireşoaia din comuna Braniştea, la o nouă ediţie a sărbătorii cireşelor.
Sărbătoarea a început imediat după ce oamenii au ieşit de la biserică. În curtea şcolii generale din localitate au fost amenajate mese pe care au fost aşezate lădiţe cu cireşe. Pentru cinci lei plătiţi la intrare de un adult şi trei lei de un copil, fiecare participant a putut mânca pe săturate.
În mijlocul curţii, a fost aşezată o scenă în jurul căreia a fost organizată o expoziţie cu cireşe din toate soiurile cultivate de cele peste 400 de familii din Cireşoaia care au, împreună, peste 600 de hectare de livezi, majoritatea cu cireşi, vişini, dar şi meri, piersici, caişi şi pruni.
"Toate familiile din Cireşoaia cultivă cireşe, doar de aici e şi numele satului. Sărbătoarea aceasta o ţinem de peste o sută de ani şi nu am întrerupt-o decât atunci când ne-a pedepsit Dumnezeu şi nu am avut fructe deloc", a declarat Balla Tamaş, unul dintre organizatorii evenimentului de duminică.
Toate cireşele pe care le-au servit participanţii la festival au fost donate de locanici. Fiecare familie donează, potrivit obiceiului, câte 2 kilograme de cireşe.
Cu banii adunaţi din vânzarea biletelor de intrare, organizatorii vor mai face lucrări în sat, aşa cum procedează în fiecare an.
Cei peste 1.600 de localnici din satul Cireşoaia, comuna Braniştea, sunt entici maghiari şi reuşesc, într-un an bun, să câştige suficienţi bani din cireşe pentru a-şi întreţine familiile şi livezile până când pomii rodesc din nou.
În fiecare an, localnicii vând cireşe atât în pieţele din judeţ, cât şi în afara lui, dar şi în Ungaria. Anul acesta un kilogram a costat între 3 lei şi 7 lei.
Sătenii din Cireşoaia obţin, când au recoltă bună, peste 1.000 de tone de cireşe anual datorită microclimatul favorabil din zona satului care face ca pomii să fie protejaţi.
Pentru localnicii din Cireşoaia, vânzarea cireşelor reprezintă cea mai importantă sursă de venit, dar nu singura, având în vedere că, după încheierea sezonului cireşelor, ies pe piaţă cu caise, toamna cu mere şi struguri.
Festivalul Cireşelor 2009 a fost organizat cu sprijinul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, al Parohiei Reformate, al Primăriei Braniştea şi ai Asociaţiei Gospodarilor din Cireşoaia.