Proiectul de lege privind salarizarea unitară a fost discutat de Guvern în primă lectură şi nu prevede scăderea salariilor în raport cu cele existente, iar actul final va fi stabilit şi după ce va fi evaluat financiar de către Ministerul Finanţelor, a declarat, joi, premierul Emil Boc.
"Am văzut existenţa unei tentaţii de a crea confuzii la nivelul opiniei publice, amestecând discuţiile despre viitoarea lege a salarizării unice cu ideea că astăzi scad salariile în România. Vreau să fiu foarte clar şi explicit: salariile astăzi nu scad", a spus Boc.
El a amintit totodată că, prin legea unică de salarizare, unele salarii aflate "la baza piramidei" vor creşte, altele care se află "în vârful piramidei" vor fi încetinite ca şi creştere sau chiar îngheţate pentru o perioadă de timp.
"Afirmaţia că scad salariile cu 30%, cu 40%, Guvernul nu a discutat, ieri (miercuri-n.r.), aşa ceva. Guvernul nu a luat ieri nicio decizie cu privire la scăderea salariilor cu 40% în raport cu nimic, nici cu grile de salarizare, nici cu negrile de salarizare. O asemenea discuţie nu a avut loc. Nu ştim despre aceste detalii pentru că nu le-am avut pe masa Guvernului. De aceea, eu nu am cum să spun că s-au majorat sau micşorat anumite procente din grilele respective, pentru că Guvernul, în forma lui plenară, nu a avut acces şi a discutat pe acest subiect", a spus Boc.
Atenţionat de presă că ministrul Muncii, într-o declaraţie înregistrată, a confirmat faptul că creşterile salariale propuse au fost mai mici şi întrebat dacă există astfel o problemă de comunicare, şeful Guvernului a rugat presa să discute cu membrii comisiei de negociere.
"Noi nu am negociat, Guvernul, prin forma plenului, a discutat prin Ministerul Muncii, iar detalii despre negocieri vă pot oferi cei care au participat la negocieri. Ieri, în şedinţa de Guvern nu am tăiat nimic, am supus atenţiei şi am dat spre analiză Ministerului Finanţelor un proiect care a venit finalizat în urma negocierilor care au avut loc. Detalii despre negociere vor fi în măsură să vi le precizeze cei care sunt", a spus premierul.
Coeficienţii discutaţi, miercuri, de Guvern pentru stabilirea grilei de salarizare unică în sectorul bugetar au fost cu aproximativ 40% mai mici raportat la nivelurile analizate anterior, fiind cuprinşi între 5,4 şi 2,3 salarii minime pe economie, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse ministeriale.
Coeficienţii se aplică la fiecare grilă de ierarhizare a funcţiilor.
Proiectul de lege urmează să fie discutat în continuare de Guvern cu sindicatele.
Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a recunoscut că, în şedinţa de Guvern de miercuri, coeficienţii de ierarhizare stabiliţi iniţial au fost ajustaţi şi că ajustările se apropie de aceste valori, precizând însă că nu poate confirma nicio cifră.
"Nu pot sa confirm nicio cifră. Dar e mult spus 40%" a mai spus ministrul, adăugând că s-au făcut ajustări, însă 40% este "exagerat".
El a mai precizat că toţi miniştrii au primit proiectul legii şi au fost reconfirmate principiile, însă grila rămâne în continuare în negociere.
La finalul şedinţei de miercuri a Guvernului, premierul Emil Boc, întrebat despre revizuirea în scădere cu 40% a coeficienţilor din legea unică de salarizare, a declarat că salariile actuale nu scad şi se plătesc la timp.
"Dacă există propuneri, asta este o altă temă. Suntem în fază de a elabora un proiect de lege în care fiecare cere cât doreşte, dar primeşte cât există acoperire financiară", a adăugat Boc, fără a mai dori să răspundă la întrebări pe această temă.
Sindicaliştii au spus că nu au informaţii cum că Guvernul ar fi decis mişcorarea coeficienţilor din grila de salarizare cu aproximativ 40%, dar, dacă acest lucru, s-a întâmplat ameninţă cu acţiuni de stradă şi chiar grevă generală.