România are cea mai mică incidenţă la cancerul de sân, cele mai multe cazuri sunt înregistrate în Belgia, iar mortalitatea cea mai ridicată este în Danemarca, a spus comisarul UE pentru Sănătate, Androulla Vassiliou, potrivit Reuters.
În Uniunea Europeană se doreşte reducerea cazurilor de deces prin cancer la 15 la sută, până în 2020, şi să se dubleze programele de screening pentru a preveni mortalitatea, a spus miercuri, comisarul UE pentru Sănătate.
În fiecare an, 3,2 milioane de europeni sunt diagnosticaţi cu cancer, fiind a doua cauză de mortalitate în Europa.
Cancerul de sân este responsabil pentru 30 la sută dintre decese la femei, mai mult cu trei procente decât cancerul cervical. Un procent de 13 la sută dintre decesele prin cancer la bărbaţi şi femei sunt cauzate de cel colorectal.
"Vrem să reducem mortalitatea cu 15 procente până în 2020", a spus Androulla Vassiliou.
Aceasta a mai spus că se doreşte dublarea numărului de pacienţi incluşi în programe de screening, pentru că nu s-au înregistrat progrese mari de când au început acestea în 2003, numai 50 la sută dintre scopurile programului fiind atinse.
Androulla Vassiliou, prezentă la o conferinţă despre promovarea schimbului de informaţii despre cercetarea pe cancer între cele 27 state membre UE, a spus că scopul ei este să reducă diferenţele în privinţa mortalităţii din cauza cancerului.
În 2005, de exemplu, rata cancerului la bărbaţi era cea mai ridicată din UE era în Ungaria, Estonia şi Slovacia, fiind dublă faţă de Cipru.
Numărul cazurilor de cancer este diferit de la o ţară la alta în UE.
De exemplu, cancerul de sân are cea mai mare incidenţă în Belgia, iar în Danemarca cea mai mare rată a mortalităţii. România are cea mai mică incidenţă la acest tip de cancer, în timp ce Spania cea mai redusă mortalitate.