Premierul Emil Boc a justificat, miercuri, numărul mare de ordonanţe de urgenţă aprobate de Cabinetul său prin necesitatea armonizării legislaţiei româneşti cu directivele Uniunii Europene, el atrăgând atenţia ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta, să ia în considerare acest aspect
Justificarea lui Emil Boc a fost făcută în contextul discutării de către Executiv a unei ordonanţe de urgenţă care trebuia să transpună în legislaţia României, până la 30 iunie, o directivă europeană privind plafoanele de garantare a depozitelor bancare.
"E firesc ca ordonanţele astea de urgenţă să ni se contabilizeze la numărul ordonanţelor necesare pentru aplicarea directivei europene", le-a spus Emil Boc membrilor Guvernului reuniţi în şedinţa săptămânală de miercuri.
Totodată, primul-ministru i-a atras atenţia asupra necesităţii evidenţierii acestui aspect ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta.
Peste jumătate dintre actele aprobate de Guvern în primele 5 luni ale anului au fost ordonanţe de urgenţă, numărul lor depăşind documentele emise, în ianuarie-mai 2005, de Guvernul Tăriceanu şi fiind de aproape 3 ori mai mare comparativ cu ordonanţele adoptate, în ianuarie-mai 1997, de Cabinetul CDR
În perioada ianuarie-mai 2009, Guvernul a adoptat 110 proiecte de acte normative, dintre care 59 ordonanţe de urgenţă, 46 proiecte de legi şi 5 ordonanţe simple emise în baza legii de abilitare, în luna ianuarie, se arăta într-un document ministerial difuzat de MEDIAFAX la începutul lunii iunie.
Din totalul celor 110 iniţiative legislative aprobate de Guvern, doar 27% reprezintă proiecte pentru care Executivul şi-a anunţat intenţia de a le promova potrivit Programului său legislativ.
Din analiza comparativă a numărului şi structurii iniţiativelor legislative adoptate de Guvern în perioada de referinţă, rezultă că 53% reprezintă ordonanţe de urgenţă, 42% proiecte de legi şi 5% ordonanţe simple.
Raportat la guvernările precedente, numărul ordonanţelor de urgenţă emise de actualul Cabinet depăşeşte actele similare adoptate de Guvernul Tăriceanu în perioada ianuarie-mai 2005 (44 ordonanţe de urgenţă) şi este de aproape trei ori mai mare decât cel al ordonanţelor aprobate de Executivul CDR în ianuarie-mai 1997 (22 acte).
Guvernul Năstase a aprobat, în intervalul ianuarie-mai 2001, un număr de 80 de ordonanţe de urgenţă.