Deputatul PNL Călin Popescu Tăriceanu a criticat Guvernul, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, pentru că "a tăiat cu 70% fondurile alocate cercetării" şi a spus că puterea actuală "a preferat şmenul a la Ridzi de 600 000 de euro, cu banii întorşi pentru campania electorală a odraslelor PDL".
"Aţi preferat şmenul a la Ridzi de 600 mii euro, cu banii întorşi pentru campania electorală pentru odraslele PDL", a afirmat Tăriceanu, adăugând că pentru actuala putere nu este importantă cercetarea, ci cum să atragă fonduri din bani publici pentru campania electorală.
El a arătat, la dezbaterea pe tema moţiunii PNL pe tema cercetării, că reprezentanţii Guvernului şi ai PDL au avut explicaţii "penibile şi jenante” la adresa acuzaţiilor din moţiune şi că aceştia au aavut "luări de poziţie într-un limbaj de lemn" deoarece nu au avut ce să spună.
Fostul premier a spus că obiectivul Guvernului pe care l-a condus a fost să atragă 1% din PIB pentru cercetare, dar actualul Executiv a tăiat cu 70% fondurile, ceea ce înseamnă "lipsă de responsabilitate pentru generaţia viitoare".
Tăriceanu a arătat că Ministerul Educaţiei şi cercetării "se scuză şi enunţă regrete", dar acest lucru nu rezolvă nimic, ci este o "atitudine jenantă".
"Vă rog să ne spuneţi cum se va face cercetare fără bani, poate o să inventaţi un fel de perpetum mobile", le-a spus Călin Popescu Tăriceanu reprezentanţilor Guvernului.
Fostul prim ministru a arătat că actuala putere îl face pe el vinovat pentru că, împreună cu fostul preşedinte al Autorităţii pentru cercetare Anton Anton, a demonstrat cercetătorilor că şi în România se poate face cercetare şi că i-a adus înapoi pe tinerii cercetători.
"După aceea, o grupă de nepricepuţi, şcoliţi la şcoala Google a dl. preşedinte, ne-a trântit uşa în nas şi a pus un băţ în angrenajul care începuse să meargă bine", a afirmat Tăriceanu.
Camera Deputaţilor a început, marţi, dezbaterea moţiunii simple iniţiate de 61 de deputaţi PNL, pe tema cercetării, intitulată "Noul FSN a trântit cercetării româneşti uşa în nas".
Din totalul celor 334 de deputaţi, 236 şi-au anunţat prezenţa la şedinţa de plen în care se dezbate moţiunea simplă.
Moţiunea simplă a PNL pe tema cercetării va fi dezbătută în aceeaşi zi cu votul final la moţiunea liberalilor privind acordul cu FMI, a anunţat, săptămâna trecută, secretarul Camerei Deputaţilor Sever Voinescu (PDL), după o şedinţă a Biroului Permanent.