România va primi în acest an de la Comisia Europeană (CE) 2,5 miliarde de euro şi o sumă similară în 2010, de 2,35 miliarde de euro, iar ultima tranşă, de 150 de milioane de euro, va intra în trezoreria statului în trimestrul doi din 2011, operaţiuni condiţionate de respectarea unor angajamente.
Astfel, în 2009 şi 2010 vor intra fonduri reprezentând 97% din suma totală.
Prima tranşă, în valoare de 1,5 miliarde de euro, este estimată să intre în trezoreria statului până la finele lunii iulie, urmând ca cea de-a doua, de un miliard de euro, să fie disponibilă, în funcţie de îndeplinirea criteriilor, până la finele anului, se arată în memorandumul de înţelegere semnat de România şi UE.
A treia tranşă, în valoare de 1,15 miliarde de euro, va fi pusă la dispoziţie în al doilea trimestru al anului următor, iar a patra parte a împrumutului, de 1,2 miliarde de euro, va fi transferată în ultimul trimestru din 2010.
Cea de-a cincea tranşă, ultima din împrumutul de la Comisia Europeană, de 150 de milioane de euro, va fi trimisă în trimestrul al doilea din 2011.
Comisia Europeană a anunţat, marţi, că a semnat, împreună cu autorităţile române, memorandumul de înţelegere pentru împrumutul de cinci miliarde euro obţinut de România de la fondul UE pentru echilibrarea balanţei de plăţi în cadrul programului de finanţare externă de 20 miliarde euro coordonat de FMI.
"Memorandumul stabileşte condiţiile deblocării pachetului de asistenţă financiară din partea UE pentru România, începând cu o primă tranşă de 1,5 miliarde euro aşteptată luna viitoare (iulie, n.r.)", se arată într-o informare publicată pe site-ul Comisiei Europene.
Potrivit memorandumului, deblocarea primei tranşe este condiţionată de intratea în vigoare a Acordului de Împrumut şi a Memorandumului de Înţelegere. Memorandumul va fi adoptat şi semnat de Comisie după consultări cu Comitetul Economic şi Financiar.
Condiţiile de politică economică stipulate în memorandum includ măsuri în domeniul consolidării fiscale, guvernanţei fiscale, reformelor structurale şi reglementării şi supravegherii sectorului financiar.
Multe dintre prevederile acordului sunt similare cu cele cuprinse în documentele semnate cu Fondul Monetar Internaţional.
Autorităţile române au încheiat, în martie, un acord pentru un program de finanţare externă coordonat de FMI şi susţinut financiar de Fond (13 miliarde euro), UE (cinci miliarde euro), Banca Mondială (un miliard de euro), Banca Europeană pentru Investiţii şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (un miliard de euro).
Acordul a fost aprobat, la începutul lunii mai, de Consiliul Executiv al FMI. Prima tranşă a finanţării, de cinci miliarde euro, a fost disponibilă imediat şi a intrat la rezervele BNR.