Cursul de schimb nu va mai avea variaţii atât de mari precum în prima parte a anului şi nu va mai avea un efect la fel de mare asupra preţurilor de consum, a declarat, marţi, viceguvernatorul BNR Cristian Popa.
"Cursul de schimb nu cred că va fi atât de pro-inflaţionist pentru că nu îl văd să mai evolueze cu variaţii atât de mari. Desigur, variaţii pot să mai fie, nu exclud ca ele să se întâmple", a precizat Popa.
Oficialul BNR a reiterat că există şanse "extrem de mari" ca rata inflaţiei să coboare în intervalul ţintit de BNR, respectiv 3,5%, plus/minus un punct procentual.
El a arătat că nivelul inflaţiei de la sfârşitul anului depinde de doi factori, respectiv evoluţia economiei şi a cererii agregate, precum şi de ajustarea preţurilor administrate.
De la începutul acestui an, leul s-a depreciat cu 6,2% faţă de moneda europeană, iar cursul de schimb a urcat de la nivelul de 3,9852 lei/euro de la finele anului trecut la 4,2329 lei/euro în şedinţa de marţi. Referinţa de marţi reprezintă nivelul maxim din ultimele două luni, o cotaţie mai ridicată fiind afişată de căre banca centrală la 24 aprilie, când paritatea a fost de 4,2380 lei/euro.
Inflaţia lunară s-a redus în mai la 0,01%, cel mai jos nivel din acest an, iar rata anuală a coborât pentru a patra lună consecutiv, la 5,95%, în contextul scăderii preţurilor la mărfurile alimentare cu 0,05%.
Rata anuală a inflaţiei din fiecare trimestru reprezintă un criteriu de performanţă în acordul cu FMI, iar depăşirea cu două puncte procentuale a nivelului central stabilit va necesita adoptarea de măsuri, ca obligaţie de continuare a programului.