Federaţia Naţională Sindicală din Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului "Pro Asist" reclamă prevederile OUG 71/2009 care diminuează drepturile salariale ale angajaţilor bugetari şi va sesiza Avocatul Poporului, considerând că sunt încălcate grav drepturile salariaţilor.
Federaţia Naţională Sindicale din Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului susţine, luni, într-un comunicat, că OUG 71/2009 se referă la drepturile legale neacordate la timp de instituţiile bugetare, dar care au fost acordate de instanţele judecătoreşti.
"Guvernul a găsit o nouă posibilitate de a se opune aplicării legii. Pare că totul face parte dintr-un plan perfid al puterii!", se arată în comunicat.
Noua ordonanţă prevede că plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii până la data de 31 decembrie 2009, se va realiza după o anumită procedură de executare, respectiv 34 la sută din valoarea titlului executoriu în anul 2010, 33 la sută în 2011 şi 33 la sută în 2012.
"Trebuie subliniată coincidenţa momentului apariţiei acestei ordonanţe cu momentul în care statul a început să plătescă sume restante uriaşe către firmele câştigătoare ale licitaţiilor cu statul (licitaţii adjudecate în condiţii mai mult decât dubioase). (...) Nu putem decât să subliniem penibilul unui guvern care a ajuns să fure efectiv din buzunarul propriilor angajaţi pentru a-şi finanţa incompetenţa managerială şi afacerile subterane", arată sindicaliştii.
În aceste condiţii, FNS "Pro Asist" susţine că va apela la Avocatul Poporului şi că va folosi toate mijloacele de protest împotriva acestei ordonanţe.
OUG 71/2009 privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar a fost publicată în Monitorul Oficial din 18 iunie.
Potrivit articolului 1, "plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii pâna la data de 31 decembrie 2009, se va realiza după o procedură de executare care începe astfel:
a) în anul 2010 se plăteşte 34% din valoarea titlului executoriu;, b) în anul 2011 se plăteşte 33% din valoarea titlului executoriu; c) în anul 2012 se plăteşte 33% din valoarea titlului executoriu" iar în cursul acestor termene, "orice cerere de executare silită se suspendă de drept".
Procedura de efectuare a plăţii titlurilor executorii, cu respectarea termenelor prevăzute la art. 1, va fi stabilită prin ordin al ordonatorilor principali de credite, potrivit articolului 2.
Articolul 3 prevede că "plăţile restante la sumele aferente titlurilor executorii aflate sub incidenţa prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 75/2008 privind stabilirea de măsuri pentru soluţionarea unor aspecte financiare în sistemul justiţiei, aprobată cu modificări prin Legea nr. 76/2009, şi a prevederilor Ordinului ministrului justiţiei, al ministrului economiei şi finanţelor, al preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, al preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nr. 1859/C/2484/26650/131 /3774/C/2008 privind modalitatea de eşalonare a plăţii sumelor prevăzute în titlurile executorii emise până la intrarea în vigoare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 75/2008 privind stabilirea de măsuri pentru soluţionarea unor aspecte financiare în sistemul justiţiei se execută cu respectarea prevederilor art. 1 şi 2".
Curtea Constituţională a decis, în 12 mai, că este neconstituţională eşalonarea plăţii sumelor prevăzute de OUG 75/2008 privind stabilirea de măsuri pentru soluţionarea unor aspecte financiare în sistemul justiţiei.
Potrivit Curţii este neconstituţional articolul III din OUG 75/2008 care prevede: "(1) Plata sumelor prevăzute în titlurile executorii emise până la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din sistemul justiţiei, se va realiza, eşalonat, în termen de 18 luni de la intrarea in vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, modalitatea de eşalonare fiind stabilită prin ordin comun al ministrului Justiţiei, ministrului Economiei şi Finantelor, preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. (2) Ordinul prevăzut la alin. (1) se emite în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonante de urgenţă şi va fi comunicat executorilor judecătoreşti, precum şi trezoreriei ori instituţiei bancare unde debitorii au deschise conturi".