Asociaţia Distribuitorilor de Medicamente din România a sistat livrările la aproape jumătate din spitalele şi farmaciile cu care avea contract, din cauza datoriilor mari acumulate şi a depăşirii termenului legal de plată, a declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, preşedintele ADMR, Viorel Vasile.
"Din păcate, am fost obligaţi să punem filtru la distribuţia medicamentelor. Farmaciile care au datorii mai mari de 120-150 de zile nu mai primesc medicamente. La fel, spitalele care au datorii mai vechi de şase luni. Din păcate, suntem şi noi presaţi de producători. Astăzi m-am întâlnit cu doi dintre producători şi ne-au cerut banii. Noi nu avem bani pentru că nu ne-au plătit spitalele sau farmaciile cu care avem contract. Unele datorii au peste un an", a explicat pentru MEDIAFAX, Viorel Vasile.
Preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, a declarat, agenţiei MEDIAFAX, că, din păcate, situaţia actuală nu este încurajatoare.
"Suntem supuşi la multe presiuni. Cerem doar respectarea circuitelor financiare. Avem cele mai mici preţuri la medicamente şi tot nu primim banii", a explicat Zaharescu.
El a mai spus că banii de la farmacii trebuie livraţi în 60 de zile, pentru programele naţionale în 30 de zile, pentru spitale în 90 de zile, dar că sunt şi cazuri în care pot fi daţi în 180 de zile.
"Cea mai mare problemă vizează respectarea termenelor pentru plata medicamentelor incluse în programele naţionale. Noi suntem a treia verigă, prima fiind farmaciile şi apoi spitalele", a adăugat Zaharescu, precizând că problemele din piaţă sunt legate de termenele de plată.
Potrivit Ordinului ministrului Sănătăţii numărul 75/2009 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul al preţurilor la medicamentele de uz uman, din 2 februarie 2009 a fost făcută o reajustare a preţurilor de la 3,32 euro la 4 euro pentru produsele româneşti şi de la 3,60 euro la 4 euro pentru produsele din import.
Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial în 2 februarie şi s-a aplicat în 60 de zile de la publicare.
Preţul la intrarea în ţară (CIP) a fost recalculat, fiind ales preţul cel mai mic din 12 ţări europene şi calculat în lei şi în euro.
Asociaţia Producătorilor Români de Medicamente susţinea, în urmă cu două săptămâni, că preţul produselor naţionale va creşte, în medie, cu şase la sută. În schimb, 90 la sută din produsele de la Antibiotice Iaşi vor fi mai scumpe cu 20 la sută.
"Astfel, din cele 1.500 de produse româneşti, aproape 90 la sută vor fi mai scumpe. Este vorba despre antibiotice, antiinflamatoare, dar şi medicamentele contra durerii. Restul medicamentelor autohtone se vor ieftini sau vor rămâne cu preţul nemodificat", declara atunci agenţiei MEDIAFAX preşedintele Asociaţiei Producătorilor Români de Medicamente, Petre Pănculescu.