Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 iun 2009 - Anul XIV, nr. 142 (4128)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

ONU cere României revizuirea legislaţiei ce reglementează activitatea centrelor de reeducare

Duminică, 21 Iunie 2009 (16:00:55)

Comitetul ONU pentru drepturile copilului a cerut României să revizuiască legislaţia care reglementează activitatea centrelor de reeducare şi să facă eforturi pentru înfiinţarea tribunalelor pentru minori.

Comitetul ONU a apreciat faptul că România are o legislaţie care stabileşte o vârstă minimă de răspundere penală mai mare decât minima acceptată la nivel internaţional, dar s-a arătat preocupat faţă de noua lege privind organizarea judiciară din cadrul strategiei de reformă a sistemului judiciar pe perioada 2005-2007 care înlocuieşte obligaţia de a înfiinţa tribunale specializate pentru minori cu "posibilitatea" de a face acest lucru.

Totodată, reprezentanţii Comitetului au cerut ca legislaţia ce reglementează activitatea centrelor de reeducare (Decretul 545 din 1972), considerată de către Avocatul Poporului învechită şi incapabilă să servească interesul superior al copilului, să fie revizuită.

De asemenea, Comitetul a fost preocupat de faptul că nu există o politică naţională unitară în domeniul prevenţiei şi că drepturile procedurale ale copiilor sunt violate în faza de anchetă, inclusiv accesul la un avocat sau folosirea forţei fizice pentru a obţine o declaraţie sau o mărturisire din partea minorilor.

În acest sens, României i s-a recomandat să ia o serie de măsuri preventive pentru sprijinirea rolului familiei şi al comunităţii în vederea înlăturării condiţiilor sociale ce îi împing pe copii să intre în contact cu sistemul de justiţie penală, precum şi pentru asigurarea dreptului la un proces echitabil, drept care să fie respectat în toate fazele urmăririi penale, inclusiv în cea de investigaţie.

Comitetul ONU a mai arătat că deşi anumiţi judecători au beneficiat de pregătire specială pentru a lucra cu copiii, nu se ţine întotdeauna cont de acest lucru în momentul încredinţării cazurilor. Astfel, o altă recomandare făcută României se referă la faptul că orice copil în conflict cu legea ar trebui să fie judecat în sistemul de justiţie juvenilă şi niciodată ca adult în instanţele obişnuite.

"Până la înfiinţarea tribunalelor pentru minori, să fie luate toate măsurile prin care să se asigure că dosarele penale în care sunt implicaţi minori sunt examinate, respectând dreptul copilului la intimitate, de către judecători, consilii judiciare şi psihologice special instruite în acest sens. Este necesar să se introducă instituţia judecătorilor specializaţi pentru minori în toate regiunile, care să beneficieze de studiile şi pregătirea necesare şi de stabilitate", potrivit documentului transmis României în urma prezentării a două rapoarte periodice.

Reprezentanţii Comitetului ONU pentru drepturile copilului au mai arătat că, deseori, copiii sunt privaţi de libertate în spaţii de detenţie pentru adulţi şi, deşi sunt separaţi de aceştia, ei nu beneficiază de programe speciale şi recomandă asigurarea accesului la educaţie chiar şi atunci când minorii sunt în detenţie înaintea procesului.

O altă observaţie făcută României se referă la faptul că există puţine centre de reabilitare şi penitenciare speciale pentru minorii aflaţi în conflict cu legea, pentru aceştia neexistând măsuri sau instituţii responsabile cu asistarea lor în vederea reintegrării în societate.

În acest sens, recomandarea vizează aplicarea detenţiei ca ultimă soluţie, pentru o perioadă de timp cât mai scurtă, cu revizuire periodică în vederea retragerii sale.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ONU cere României revizuirea legislaţiei ce reglementează activitatea centrelor de reeducare.
 Vizualizări articol: 467 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ONU cere României revizuirea legislaţiei ce reglementează activitatea centrelor de reeducare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei