Coeficienţii stabiliţi în grila de salarizare unică pentru bugetari ar putea fi coborâţi, în funcţie de analiza făcută de Ministerul Finanţelor, potrivit unor surse care au participat, joi, la discuţiile de la Ministerul Muncii.
Reprezentanţii sindicaliştilor au declarat, joi, după întâlnirea grupului de lucru de la Ministerul Muncii, că legea salarizării unitare în sistemul bugetar este o diversiune, care nu va putea fi aplicată din lipsă de fonduri.
Sindicaliştii au susţinut că grila de salarizare nu a fost finalizată, existând "uşoare disfuncţionalităţi".
Totodată, surse care au participat la discuţii, au afirmat că până în prezent în grilă nu au fost incluşi angajaţii Curţii de Conturi, cei de la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Pensiilor private şi Comisia de Supraveghere a Asigurărilor.
Potrivit aceloraşi surse, există posibilitatea ca, în funcţie de analiza făcută de Ministerul de Finanţe, coeficieţii stabiliţi în grilă să fie coborâţi, mai ales că în intervalul 3,8 şi 8,8 intră 85 la sută din cei 1,4 milioane de bugetari.
Evaluarea financiară ar trebui finalizată până luni, urmând ca în cursul zilei de marţi să aibă loc o întâlnire tehnică a grupului de lucru restrâns.
Cei mai nemulţumiţi în urma discuţiilor au fost sindicaliştii din Educaţie, care au reclamat faptul că sporul de performanţă nu se regăseşte în noua grilă de salarizare şi că nu sunt bani pentru punerea în aplicare a legii.
"Dispariţia coeficientului de performanţă ne îngrijorează pentru că se pare că a avut loc tocmai din curtea Ministerului Educaţiei. Vom clarifica acest lucru azi (joi – n.r.) în întâlnirea cu ministrul Ecaterina Andronescu", a declarat liderul Alma Mater, Anton Hadăr.
Vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hancescu, a spus că sindicaliştii din Educaţie au propus acordarea a zece la sută din fondul total de salarii pentru acordarea acestui spor.
"Aşteptăm poziţia Guvernului. Această lege este o diversiune şi nu va fi pusă în aplicare în perioada următoare. Vor rămâne în continuare acele salarii nesimţite iar noi vom avea în continuare salarii mici", a susţinut Hancescu.
El a a adăugat că, pentru aplicarea legii privind salarizarea unitară, ar fi necesară triplarea fondurilor existente.
La rândul său, Andon Hadăr, a susţinut că dacă se va dori implementarea legii cu adevărat, acest lucru ar putea fi realizabil în cel puţin cinci - şase ani.