Romgaz Mediaş a semnat cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) un acord pentru prospecţiuni în platoul continental al Mării Negre, având posibilitatea de a descoperi noi zăcăminte de petrol, şi un alt acord, pentru explorarea şi dezvoltarea de perimetre în Depresiunea Panonică.
"Romgaz a semnat cu ANRM permisul de prospecţiune pentru platoul continental al Mării Negre - Muridava Est, Adjud, Râmnicu Sărat şi Mizil. Totodată, a fost semnat şi acordul petrolier de explorare-dezvoltare şi exploatare în perimetrul E VII-8 Est Depresiunea Panonică. Romgaz are, astfel, posibilitatea de a descoperi noi zăcăminte de petrol în Marea Neagră", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, acţionarul majoritar al companiei din Mediaş.
Instituţia nu face alte precizări privind acordurile respective.
Contactat de MEDIAFAX, directorul general adjunct al Romgaz, Lucian Stancu, a afirmat că producătorul de gaze a obţinut dreptul de derula operaţiuni în Depresiunea Panonică în urma unei licitaţii de anul trecut, dar acordul de concesiune a fost semnat abia în 2009.
În privinţa celorlalte perimetre, Stancu a spus că Romgaz nu are drept de concesiune, şi nici de a derula lucrări.
"Nu putem face lucrări în perimetrele respective. Acele perimetre vor putea fi scoase la licitaţie de ANRM", a spus Stancu.
Ideea participării Romgaz la prospecţiuni în Marea Neagră a apărut în urma acuzaţiilor aduse companiei canadiene Sterling Resources, care derulează operaţiuni de explorare în Marea Neagră, că ar fi obţinut anumite drepturi ilegale, acordate de fostul Guvern. Mai mulţi oficiali, inclusiv ministrul Economiei, Adriean Videanu, au susţinut această opţiune.
"Voi cere ANRM să acorde Romgaz, în condiţiile legii, dreptul să facă prospecţiuni în zona rămasă liberă din teritoriul câştigat de România în urma deciziei de la Haga, ca să vedem ce rezerve de hidrocarburi avem acolo", a afirmat Videanu, în luna aprilie.
Videanu a adăugat atunci că dreptul de propecţiune ar putea fi acordat de ANRM către Romgaz chiar şi prin încredinţare directă, pe baza unui permis temporar de un an.
Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a acordat României, în luna februarie, un teritoriu din platoul continental al Mării Negrii de circa 10.000 de kilometri pătraţi, unde se presupune că există rezerve de hidrocarburi. Acest teritoriu a fost disputat mai mulţi ani de România şi Ucraina.