Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, miercuri, că cheltuielile pentru desfăşurarea examenului de bacalaureat sunt acoperite greu.
Preşedintele executiv al Federaţiei Spiru Haret, Marius Nistor, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că există riscul ca profesorii supraveghetori să nu participe la examenul de bacalaureat, deoarece nu sunt bani prevăzuţi pentru plata acestei activităţi.
Marius Nistor a precizat că nu există un ordin al Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) pentru clarificarea modului de plată a supravegherii la examenul de bacalaureat şi că, de aceea, există riscul ca profesorii să nu se prezinte, ei nefiind obligaţi să participe la supraveghere dacă nu sunt remuneraţi.
În replică, Robert Lorentz, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI), a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că liderii de sindicat au fost invitaţi, la sfârşitul săptămânii, în Comisia de dialog, pentru a le fi prezentat ordinul care stipulează plata celor care participă la examenele naţionale, fiind vorba atât de examenul de bacalaureat, cât şi de concursul de titulazarizare.
În acest condiţii, conducerea MECI este surprinsă de faptul că lideri de sindicat au anunţat că există riscul ca unii profesori supraveghetori să nu participe la examenul de bacalaureat.
Lorentz a adăugat că ordinele privind plata acestora sunt deja pregătite, dar că nu au fost publicate tocmai pentru că urma discutarea lor în Grupul de Dialog Social, cu sindicatele din Educaţie.
MECI asigură că organizarea şi desfăşurarea examenelor naţionale a fost pregătită, astfel încât să fie evitate orice probleme, a adăugat purtătorul de cuvânt al MECI.
Elevii care au promovat clasa a XII-a pot susţine examenul de bacalaureat în prima sesiune, programată între 22 iunie şi 9 iulie sau în a doua, între 17 august şi 3 septembrie.
Pentru susţinerea acestuia în sesiunea iunie-iulie 2009, s-au înscris, în intervalul prevăzut de metodologie, respectiv 1-8 mai, 221.585 elevi. Numărul lor poate suferi modificări, întrucât tabelele de înscriere se actualizează în termen de trei zile de la încheierea cursurilor, prin eliminarea candidaţilor corigenţi, repetenţi, cu situaţia neîncheiată sau exmatriculaţi.
Pentru sesiunea curentă, Ministerul Educaţiei a desemnat 622 centre de examen şi 163 de centre de evaluare.
La examenul de bacalaureat vor fi prezente peste 40.000 de cadre didactice.