Bere Azuga (BEGY) va opri producţia la fabrica din judeţul Prahova, va desfiinţa cinci puncte de lucru, va disponibiliza 160 de angajaţi şi îşi va schimba obiectul de activitate din fabricarea berii în imobiliare, se arată într-un raport al firmei transmis, marţi, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Hotărârile au fost luate în cadrul unei adunări generale a acţionarilor desfăşurate luni.
Începând de marţi, două puncte de lucru şi un magazin din Azuga, punctul de lucru din Giurgiu şi cel din Câmpina vor fi desfiinţate.
"Se aprobă concedierea a 160 de salariaţi, urmând ca din data de 15 august să înceteze respectivele contracte individuale de muncă", se menţionează în raport.
Totodată, acţionarii au aprobat schimbarea domeniului principal de activitate a firmei din fabricarea berii în închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate, potrivit raportului.
Ursus Breweries, parte a grupului americano-sud-african SABMiller, a cumpărat, la începutul acestui an, 71% din acţiunile firmei Bere Azuga. Fostul acţionar majoritar, Valerii Moraru, mai deţine, prin intermediul societăţii Rombas Trans International, puţin peste 21% din titluri.
Directorul de corporate affairs al Ursus Breweries, Diana Klusch, a declarat, în luna mai, pentru MEDIAFAX, că producătorul de bere va opri producţia de la fabrica din Azuga, care va fi transferată la alte unităţi ale companiei.
Potrivit unor surse din piaţă, Ursus Breweries ar putea închiria liniile pentru îmbutelierea de apă minerală către firma Perla Covasnei, unde Bere Azuga deţine aproape 33% din acţiuni.
Bere Azuga, listată pe piaţa Rasdaq a BVB, are un capital social de 13,4 milioane lei, împărţit în 5,3 milioane acţiuni cu o valoare nominală de 2,5 lei.
Acţiunile Bere Azuga erau tranzacţionate la 12 iunie cu 8,45 lei/titlu, în creştere cu 4,32% faţă de referinţă. La această cotaţie, capitalizarea firmei este de 45,3 milioane de lei.
Ursus Breweries deţine patru unităţi de producţie a berii la Timişoara, Cluj-Napoca, Buzău şi Braşov, având peste 1.500 de angajaţi. Compania are o capacitate totală de producţie de 7,3 milioane hectolitri pe an, fără a include fabrica de la Azuga, cu o capacitate de 200.000 de hectolitri.
Principalii producători de bere din România sunt Ursus Breweries, Heineken România, InBev România şi United Romanian Breweries Bereprod.