Poliţia de Frontieră Română a luat măsuri de protecţie sanitară în toate punctele de trecere, poliţiştii de frontieră care verifică documentele călătorilor care sosesc din zonele de risc poartă măşti şi mănuşi, iar filtrele de control sunt dezinfectate.
Potrivit reprezentanţilor Poliţiei de Frontieră Română, toate punctele de frontieră au fost dotate cu materiale de protecţie sanitară, poliţiştii care controlează documentele persoanelor care vin din ţările în care au fost înregistrate cazuri de gripă A H1N1 purtând mănuşi şi măşti de protecţie.
Sursa citată a mai precizat că au fost luate măsurile necesare pentru igienizarea şi dezinfectarea filtrelor de control cu substanţe dezinfectante, conform recomandărilor de specialitate.
Începând cu luna mai, poliţiştii de frontieră verifică atent toate persoanele care intră în ţară, sosind din zone de risc, pentru prevenirea unei epidemii de gripă A H1N1 informând, totodată, pasagerii care părăsesc ţara despre simptomatologia noului virus.
Călătorii întorşi din zonele de risc primesc un chestionar emis de Ministerul Sănătăţii (MS) în care trec date concrete despre călătorie şi destinaţia finală. Informaţiile sunt preluate de un grup de lucru de la punctul de trecere (format din reprezentanţi ai Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă, Direcţiei Sanitar-Veterinare, Direcţiei Sănătăţii Publice, unităţilor sanitar-umane etc.) şi sunt transmise unităţilor medicale din localităţile de destinaţie. Astfel, pasagerii pot fi monitorizaţi din punct de vedere al stării de sănătate.
Luni, Comitetul de Coordonare al Ministerului Sănătăţii (MS), reunit la cererea ministrului Ion Bazac, a solicitat poliţiştilor de frontieră atenţie sporită la completarea formularelor de către cei care sosesc pe rutele aeriene din ţările afectate de gripa AH1N1, adică Australia, Marea Britanie şi Spania.
MS a informat printr-un comunicat că rămân valabile măsurile luate, până în prezent, pentru cetăţenii care sosesc din SUA, Canada şi Mexic, ţări declarate de OMS ca având număr mare de cazuri.
În plus, având în vedere începerea perioadei de concedii, MS a solicitat atenţie sporită şi la punctele de frontieră din vestul ţării, unde există un trafic intens dinspre ţările care au înregistrat cazuri multiple de îmbolnăvire cu A H1N1.
Specialiştii au evaluat funcţionalitatea sistemului naţional de supraveghere şi control, precum şi capacitatea spitalelor de a acorda asistenţă medicală cazurilor de îmbolnăvire. Până în prezent, sistemul a funcţionat bine, fără probleme de fond, a precizat MS.
Tot luni, vor fi retransmise în teritoriu procedurile de acţiune standard, pentru reţeaua de epidemiologie, pentru reţeaua spitalicească şi pentru cea de urgenţă, astfel încât aceste proceduri să fie cunoscute, în detaliu, de toţi angajaţii din sistem, de la brancardier până la medicul primar, şeful de secţie sau directorul de spital.
În ultimele ore, în România nu s-au mai înregistrat cazuri noi de îmbolnăvire cu virusul gripal AH1N1, potrivit sursei citate.
În prezent, în România au fost confirmate 16 cazuri de infectare cu virusul gripal AH1N1.