Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, că CNEx al formaţiunii a decis, la propunerea sa, dizolvarea conducerilor Birourilor Teritoriale ale organizaţiilor liberale din judeţele Dâmboviţa, Bistriţa-Năsăud şi Neamţ.
"Discutând despre toate organizaţiile, în detaliu, aspecte care au ţinut de această campanie electorală şi aceste alegeri, am dezbătut şi am adoptat o serie de hotărâri pe care CNEx le-a adoptat şi care vor marca activitatea peste vară şi în toamnă pentru alegerile prezidenţiale. Am propus CNEx şi s-a adoptat dizolvarea a trei organizaţii judeţene: Bistriţa-Năsăud, Dâmboviţa şi Neamţ, care au obţinut un scor sub 10% la aceste alegeri parlamentare", a spus Crin Antonescu.
El a menţionat că CNEx a luat şi decizia ca la cele trei organizaţii să fie instalate conduceri interimare. Astfel, preşedintele interimar al PNL Bistriţa-Năsăud este Ioan Ţintean, care a demisioant din funcţia de preşedinte al Comisiei de Onoare şi Arbitraj, la Dâmboviţa a fost desemnat să coordoneze interimar filiala pentru o lună vicepreşedintele PNL cu atribuţii în zonă Radu Filipescu, iar la Neamţ Romeo Stavarache, vicepreşedinte cu atribuţii regionale în Molodova.
Liderul PNL a explicat că, în cazul judeţelor din Ardeal, cum ar fi Mureş, Covasna, Harghita, Bihor, Satu-Mare şi Cluj, care au un segment semnificativ de populaţie maghiară, s-a făcut calculul ţinând cont de ponderea etnică, considerându-se că au obţinut peste 10% din rândul electoratului român.
El a afirmat că, în ceea ce priveşte organizaţiile care se află sub media partidului, tot la propunerea sa, CNEx a mandatat un grup alcătuit din preşedintele PNL, prim-vicepreşedinetele Ludovic Orban, secretarul general Radu Stroe şi, după caz, vicepreşedintele cu atribuţii regionale, pentru a purta în termen de două săptămâni discuţii şi analize aplicate cu fiecare dintre aceste organizaţii.
"La următorul CNEx, programat în 6 iulie, venim cu propuneri şi să vedem de la caz la caz ce măsuri se impun, schimbarea unor conduceri, desemnarea unor condurceri interimare sau declanşarea unor conferinţe judeţene de alegeri", a spus Antonescu, menţionând că interesul conducerii vizează în principal revigorarea organizaţiilor locale.
Crin Antonescu a mai spus că CNEx a adoptat această hotărâre cu câteva împotriviri, susţinând că nu-şi aminteşte exact cine nu a fost de acord cu decizia, dar menţionând că un vot împotrivă a venit din partea preşedintelui PNL Bistriţa-Năsăud.
Pe de altă parte, Antonescu a spus că Birourile Teritoriale au termen de două săptămâni pentru a dizolva toate organizaţiile locale care au obţinut scoruri sub 10%, având obligaţia de a desemna conduceri inerimare din Birourile judeţene.
El a afirmat că liberalii au luat "un ansamblu de măsuri mai precise şi mai strâns decât altă dată, cu termene precise".
Conform centralizării făcute de secretariatul general al PNL, organizaţiile care au obţinut cele mai bune scoruri sunt: Ilfov-23,91%, sector 1 cu 23,79%, Giurgiu 22,51%, Bacău-20,90% şi Călăraşi 20,87%, iar cele mai slabe au fost, în afară de judeţele în care românii sunt minoritari, Dâmboviţa cu 7,11%, Neamţ 8,51%, Bistriţa 9,46%, Sălaj 10,31%, Cluj 10,67%, Suceava 11%, Ialomiţa 11,32%, Satu-Mare 11,33%, Olt 11,40%.
Cu câteva zile în urmă, Biroul Politic Teritorial al PNL Olt s-a autodizolvat, după ce mai mult de jumătate dintre membrii forului - 19 - au demisionat din cauza rezultatelor slabe obţinute de liberali la alegerile europarlamentare în Olt, respectiv 11,4 % din voturi, cu aproape trei procente sub media naţională a partidului.
Şi în judeţul Timiş, unde PNL a obţinut 13,42%, birourile de conducere a 36 de organizaţii PNL au fost dizolvate din cauza rezultatelor slabe obţinute la alegerile europarlamentare.
Pe de altă parte, la Giurgiu, liderul organizaţiei judeţene PNL, Lucian Iliescu, a declarat că Biroul Politic Judeţean a pus în discuţie retragerea sprijinului politic pentru mai mulţi consilieri locali, judeţeni şi primari care fie nu s-au implicat suficient la alegeri, fie ar fi "trădat".
(15 iun 2009, 19:12:34