Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că miniştrii de Externe reuniţi la CAGRE, la Luxemburg au decis să condiţioneze lansarea negocierilor cu R.Moldova pentru un nou acord de problema vizelor.
"Într-o oră sau două se adoptă documentul, pe baza proiectului de concluzii. La cererea României s-a decis că nu se lansează negocierile UE cu R.Moldova pentru un nou tratat până când Chişinăul nu îşi modifică politica vizelor", a spus ministrul.
Cristian Diaconescu a precizat că dispoziţia este introdusă la solicitarea României. El a spus că documentul, aflat deocamdată în stadiu de proiect de concluzii, a fost pregătit din timp şi va fi cu siguranţă adoptat.
"Practic, nu este menţionat numele României dar se precizează că începutul negocierilor va avea loc când vor fi eliminate de către R.Moldova vizele pentru toate statele UE", a explicat ministrul Cristian Diaconescu.
El a spus de asemenea că a fost amânat Consiliul UE-R.Moldova , care urma să se ţină mâine.
"De asemenea, Consiliul cere declanşarea unei anchete privind violenţele de după 6 aprilie", a spus ministrul.
El a subliniat de asemenea că se cere R.Moldova să asigure cadrul democratic pentru alegerile următoare prin asigurarea libertăţii de expresie şi asigurarea accesului tuturor candidaţilor la mass-media.
De asemenea, potrivit ministrului, CAGRE cere R.Moldova să asigure desfăşurarea normală a procesului electoral în cooperare şi în conformitate cu normele ODIHR, OSCE şi Conculziile Comisiei de la Veneţia.
Surse europene au declarat, la 7 iunie, pentru MEDIAFAX, că reuniunea CAGRE de la 15 iunie ar putea condiţiona, în concluziile sale, lansarea negocierilor pentru un nou acord UE-R.Moldova de ridicarea de către Chişinău a vizelor pentru toţi cetăţenii UE şi de respectarea principiilor bunei vecinătăţi de către autorităţile moldovene, susţin surse oficiale.
Noul acord ar urma să înlocuiască actualul cadru de colaborare între Republica Moldova şi UE şi să introducă noi domenii de cooperare, crescând apropierea Republicii Moldova de UE.
Cetăţenii români pot intra în Republica Moldova doar pe baza unei invitaţii eliberate în termen de 30 de zile de Ministerul de Interne de la Chişinău, care are însă dreptul să refuze cererea fără a-şi motiva decizia, a relatat, la 11 aprilie, PROTV Chişinău.
Conform unui comunicat publicat pe site-ul ambasadei moldovene la Bucureşti, solicitanţii de viză trebuie să prezinte un paşaport valabil cel puţin şase luni, o fotografie, invitaţia eliberată de Biroul de Migraţie şi Azil al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova şi bilete de călătorie dus-întors sau, în cazul deplasării cu un autoturism, certificatul de înmatriculare şi asigurarea.
Termenul de eliberare a vizei este de cinci zile lucrătoare, dar Biroul de Migraţie al Ministerului de Interne poate emite invitaţia în termen de până la o lună. Invitaţia este trimisă solicitantului după ce acesta depune toate documentele necesare la Secţia Consulară a Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti.
Titularii de paşapoarte diplomatice şi de serviciu pot intra însă pe teritoriul Republicii Moldova fără viză, ca şi persoanele care deţin dubla cetăţenie moldoveană şi română.