Camera Deputaţilor dezbate, luni, de la ora 19.30, moţiunea simplă iniţiată de PNL şi UDMR,"Dumneavoastră aţi promis, noi plătim. Spuneţi-ne adevărul!", prin care se cere Guvernului să publice Acordul încheiat cu FMI.
Dezbaterea are loc după ce FMI a postat deja, miercuri seară, pe site-ul său, termenii acordului stand-by, precum şi scrisoarea de intenţie şi memorandumul tehnic de înţelegere.
Moţiunea PNL-UDMR, iniţiată de 77 de parlamentari, a fost depusă miercuri la Cameră.
Semnatarii au menţionat că motivul pentru care au iniţiat moţiunea simplă este refuzul ministrului Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, de a furniza informaţii privind sarcinile pe care şi le asumă Guvernul României ca urmare a încheierii Acordului dintre România, în calitate de debitor, şi Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană, Banca Mondială, Corporaţia Financiară Internaţională, Banca Europeană de Investiţii şi Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, în calitate de creditori.
"Nu credem că Acordul cu FMI este soluţia bună pentru relansarea economiei româneşti. Înţelegem şi acceptăm democratic că actuala majoritate a decis să impună românilor decizia proastă de a împrumuta bani de la FMI, în orice condiţii. Ceea ce nu înţelegem, însă, este lipsa de transparenţă a guvernanţilor, refuzul lor de a ne informa asupra deciziilor pe care le-au luat în numele nostru şi pe socoteala noastră", susţin iniţiatorii.
Scopul asumat de semnatari este să determine Guvernul "să spună adevărul despre ce a decis pentru toţi".
"Cum va fi restituit împrumutul, ce şi când avem de plătit creditorilor internaţionali din bani publici? Ce trebuie să facem şi ce nu avem voie să facem, noi, cetăţenii, ca urmare a angajamentului secret al Guvernului Boc? Aflând adevărul, vom putea judeca. Acum, nu putem decât să bănuim, să suspectăm, şi vă asigurăm, stimaţi guvernanţi, că temerile oamenilor în vreme de criză sunt, întotdeauna, mai rele decât adevărul", susţin iniţiatorii.
Aceştia au mai motivat că "publicarea acestui document este un act firesc", documentele similare din Serbia, Ucraina, Letonia, Islanda sau Belarus fiind făcute publice.
Pe de altă parte, deputaţii PNL şi UDMR au apreciat că, în lipsa informaţiilor oficiale, s-a ridicat ipoteza că "acordul ar fi ţinut secret în mod intenţionat până după alegerile pentru PE, de teama consecinţelor electorale pe care partidele aflate la guvernare le-ar suporta odată ce am afla angajamentele pe care Guvernul le-a asumat".
"Nu am vrea să credem aşa ceva. Pentru că, dacă Acordul este ascuns cu o asemenea intenţie, trecem din aria dezinteresului, a lipsei de transparenţă şi a dispreţului faţă de cetăţean, în aria încălcării legii şi a dezinformării Parlamentului, încriminată ca faptă penală prin legea răspunderii ministeriale", susţine Opoziţia.
În textul moţiunii se arată că nu se doreşte demisia nimănui, ci doar ca parlamentarii să ceară Guvernului "să spună adevărul".
Potrivit Regulamentului Camerei, moţiunea simplă se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi.