Un număr de 70 de proiecte au fost selectate pentru a primi o finanţare nerambursabilă de 98,5 milioane euro prin două programe, respectiv Mecanismul Financiar pentru România şi Programul de Cooperare Norvegian, destinate investiţiilor de mediu, sănătate, resurse umane sau conservarea patromoniului.
Procesul de evaluare şi aprobare a proiectelor a fost încheiat la 30 aprilie, iar rezultatele au fost anunţate, joi, într-o conferinţă de presă organizată de Ambasada Regală a Norvegiei la Bucureşti şi de Innovation Norway, împreună cu Ministerul Finanţelor Publice din România.
Cea mai mare finanţare, de 2,55 milioane de euro, a fost acordată proiectului de restaurare a Hanului Gabroveni din Bucureşti, beneficiarul fiind Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional. Proiectul va dura doi ani, iar costul total se ridică la trei miliaone de euro.
Prin cele două programe, statele din spaţiul economic european SEE-EFTA, respectiv Norvegia, Liechteinstein şi Islanda, alocă României asistenţă financiară nerambursabilă în valoare totală de 98,5 milioane pe perioada 2007-2009, pentru proiecte de mediu, eficienţă energetică, producţie sustenabilă, sănătate şi protecţia copilului, conservarea patrimoniului cultural şi dezvoltarea resurselor umane.
Valoarea totală a proiectelor propuse pentru finanţare este de 141,7 milioane de euro, de aproape trei ori valoarea granturilor disponibile în cadrul programului. Cea mai mare parte a granturilor a fost alocată proiectelor individuale.
Termenul limită pentru implementarea tuturor proiectelor aprobate este 30 aprilie 2011.
"O viitoare rundă de finanţare va fi lansată pentru o nouă perioadă de cinci ani, respectiv 2009-2013. În prezent, se derulează negocieri între cele trei ţări EFTA-EEA şi Uniunea Europeană, iar o decizie finală este aşteptată în toamna acestui an. Aspecte care încă fac obiectul negocierilor sunt suma totală a noii runde de finanţare, sectoarele prioritare şi tipul de mecanism financiar. Este cert însă faptul că în rândul sectoarelor prioritare se vor înscrie captarea şi stocarea carbonului, reducerea emisiilor de CO2 şi aspecte legate de schimbările climatice", a declarat, în comunicat, ambasadorul Norvegiei la Bucureşti, Øystein Hovdkinn.