Guvernul se va reuni, duminică, în şedinţă, pentru a discuta noi proiecte privind descentralizarea administraţiei publice, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.
Decizia a fost luată în reuniunea de miercuri a Cabinetului.
La începutul lunii mai, Guvernul a aprobat legile pentru transferul către autorităţile locale a atribuţiilor de administrare în sănătate, poliţie şi sport.
Premierul Emil Boc anunţa atunci că următoarele acte care vor fi discutate sunt proiectele de descentralizare în educaţie, agricultură, cultură şi muncă.
La finalul şedinţei, premierul a confirmat informaţia privind reuniunea de la sfârşitul săptămânii a Cabinetului şi a anunţat că duminică se va discuta, pe lângă descentralizare, şi despre normele metodologice de aplicare a programului "Prima Casă", reducerea şi comasarea taxelor şi a tarifelor parafiscale, precum şi despre problemele fermierilor.
Aproximativ 1.200 de fermieri din 25 de judeţe au protestat, miercuri, în faţa Guvernului, cerând alocarea de subvenţii compensatorii şi verificarea calităţii laptelui care intră în România.
Pentru programul "Prima Casă", care va fi discutat în şedinţa de duminică, Guvernul va fixa dobânzi şi comisioane maxime practicate de bănci în cadrul programului "Prima Casă", iar pentru locuinţele mai scumpe de 60.000 de euro, sumă garantată de stat, cumpărătorul va acoperi diferenţa din resurse proprii, potrivit unor surse bancare.
"Clientul va aduce de acasă partea din valoarea locuinţei care depăşeşte 60.000 de euro, iar la casele cu un preţ până la acest nivel garantat de stat va trebui să aibă avansul de 5% plus dobânda pe trei luni", au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX sursele citate.
Dobânda aferentă unui interval de trei luni va fi adăugată avansului pentru ca băncile comerciale să nu fie nevoite să constituie provizioane înainte de executarea garanţiei statului, care intervine la 90 de zile de la înregistrarea restanţelor la plată.
Surse guvernamentale au declarat, anterior, agenţiei MEDIAFAX, că peste 20 de bănci au depus oferte indicative privind dobânda anuală efectivă (DAE) pe care ar putea să o practice în cadrul programului "Prima Casă", ratele variind în plaje foarte mari, până la aproape 14% la euro şi 23% la lei.
La ofertele în euro, toate ratele sunt calculate în funcţie de Euribor la 3, 6 sau 12 luni, la care se adaugă o marjă fixă, iar dobânzile anuale efective pornesc de la aproximativ 5,5% până la aproape 14%.
Aceeaşi formulă este urmată şi la ofertele indicative pentru creditele în lei, respectiv ROBOR plus o marjă fixă, astfel că DAE variază între aproape 13% până la sub 23%. La calculul DAE au fost avute în vedere şi comisioanele transmise de bănci.
Cele mai scăzute costuri în euro au fost indicate de Intesa Sanpaolo Bank România, BRD şi Alpha Bank, iar pentru lei cea mai bună ofertă indicativă a fost propusă de CEC Bank.