Senatorii au aprobat, marţi, instituirea Zilei Tatălui şi a Zilei Mamei, în prima, respectiv a doua duminică a lunii mai, deşi raportul Comisiei de muncă, familie şi protecţie socială referitor la această iniţiativă legislativă a fost unul negativ.
Potrivit expunerii de motive, proiectul de lege privind instituirea Zilei Tatălui şi a Zilei Mamei are drept obiectiv asigurarea unui echilibru social şi evidenţierea importanţei ambilor părinţi în viaţa de familie şi în societatea românească.
"Sărbătorirea anuală, atât a mamei, cât şi a tatălui, confirmă aşadar perfecta egalitate în drepturi a celor doi părinţi, onorându-le deopotrivă în universul copilului", se arată în documentul citat.
De asemenea, iniţiatorii au susţinut că România este printre puţinele state ale lumii care, în lipsa unei Zile a Mamei, a marcat doar Ziua Femeii - 8 martie, extinzându-i acesteia aria de semnificaţii.
"Astfel, această sărbătoare a femeilor de pretutindeni impusă de V.I. Lenin a ajuns la noi să aibă neoficial şi statutul de zi a mamei, în lipsa unei sărbători distincte destinată mamei", se mai arată în expunerea de motive.
Proiectul a fost iniţiat de opt parlamentari, printre care Mircia Giurgiu (PDL), Ludovic Orban (PNL) şi Victor Ponta (PSD).
Decizia de aprobare a acestei propuneri legislative a fost luată cu 89 de voturi "pentru", patru abţineri şi trei "împotrivă".
Senatul a fost primă Cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind decizională.